Al-Qaeda: we houden een Amerikaanse burger vast

Al-Qaeda beweert dat het een Amerikaanse burger vasthoudt in Pakistan.

Volgens Al-Qaeda-leider Ayman al-Zawahri gaat het om de 70-jarige Amerikaanse noodhulpexpert Warren Weinstein die drie maanden geleden ontvoerd is in Pakistan. In een videoboodschap zei Al-Zawahri dat Weinstein zou worden vrijgelaten als de Verenigde Staten hun luchtaanvallen in Afghanistan en Pakistan zouden staken.

De video werd geplaatst op militante websites en werd vandaag gepubliceerd door SITE, een groep die militante activiteiten monitort.

Weinstein werd 13 augustus ontvoerd door gewapende mannen uit zijn huis in de oostelijke stad Lahore. De politie en Amerikaanse functionarissen hebben niet in het openbaar gezegd wie ze verantwoordelijk houden voor de ontvoering.

Luchtaanvallen NAVO voeren druk op

Door een nieuwe aanval vandaag van de NAVO staan de verhoudingen tussen Pakistan en de VS nog meer op scherp. Afgelopen weekend eiste een luchtaanval van de alliantie al zeker 24 Pakistaanse levens.

De relatie tussen beide landen staat de laatste jaren steeds meer onder druk, bijvoorbeeld omdat de VS luchtaanvallen op terreurverdachten uitvoeren en daarbij regelmatig burgerslachtoffers maken. Ook was Pakistan eerder dit jaar woedend over de geheime Amerikaanse operatie op Pakistaans grondgebied die een einde maakte aan het leven van Osama bin Laden.

    • Marije Willems