Acties openbaar vervoer twee weken uitgesteld

Het kabinet wil 120 miljoen euro bezuinigen.

. De acties in het openbaar vervoer van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag worden 14 dagen opgeschort. Dat meldt Abvakabo FNV. De vakbond wilde demonstreren tegen de bezuinigingen op het ov door in de week van 12 december een hele werkdag de dienstregeling stil te leggen. Op 5 december zouden reizigers gratis kunnen reizen.

Beide acties worden nu opgeschort, omdat er volgens de vakbond „voldoende aanknopingspunten” zijn na intensieve gesprekken met de Amsterdamse verkeerswethouder Eric Wiebes (VVD). Naar aanleiding van die gesprekken is er ook weer overleg met de wethouders in Den Haag en Rotterdam op de agenda gezet. Om de gesprekken een eerlijke kans te geven, worden de acties met veertien dagen opgeschort.

Personeel van de stadsvervoerders is het niet eens met de geplande verzelfstandiging van de openbaarvervoerbedrijven en de bezuinigingsplannen van het kabinet. Het kabinet wil het ov openbaar aanbesteden en 120 miljoen euro bezuinigen. Volgens Abvakabo FNV gaan die maatregelen dramatische gevolgen hebben voor het stadsvervoer. „Sinds 2004 hebben de stadsvervoerders al 160 miljoen euro bezuinigd. Die bezuinigingen hebben geen consequenties gehad voor de kwaliteit, maar een verdere kaalslag leidt tot een verlies van arbeidsplaatsen en het schrappen van lijnen”, aldus de vakbond. (Novum)