ECB: meer eenheid in eurozone want risico’s schuldencrisis groter

Het hoofd van de Europese Centrale bank, Mario Draghi, roept op tot meer eenheid binnen de zeventien landen van de eurozone om de schuldencrisis te bestrijden die de euro onder druk zet en de wereldeconomie bedreigt. De risico’s van een verdere verspreiding van de crisis zijn namelijk groter geworden.

Draghi hintte ook op een grotere rol van de ECB bij het oplossen van de crisis, meldt persbureau. Al benadrukte hij wel dat de eurolanden voorstellen moeten steunen om hun begrotingen op orde te brengen en in evenwicht met elkaar.

Wel zei Draghi dat het inkopen van staatsobligaties door de ECB om de hoge rentes hierop te drukken “tijdelijk” is en “beperkt” blijft, meldt persbureau AFP. De ECB begon in augustus met het opkopen van schuldenpapieren van Italië om de rente hierop te verlagen en betaalbaar te houden voor de Italiaanse autoriteiten.

De toespraak van Draghi komt in een periode waarin druk gespeculeerd wordt over een Europees plan om de begrotingen binnen de eurozone strenger te beheren. Analisten denken dat dit voor een centrale rol zal zorgen voor de ECB. De bank kan niet direct geld lenen aan overheden, maar kan indirect op de financiële markten staatsobligaties opkopen. De ECB doet dat liever niet op grote schaal omdat dat een verkeerd signaal geeft aan landen die fors moeten snijden in hun begrotingen en met het opkopen van schuldenpapieren de noodzaak daarvoor uit het oog kunnen verliezen.

Op de financiële markten bestaan zorgen over de effectiviteit van de aanpak van de schuldencrisis in de eurozone nu ook blijkt dat de beoogde vergroting van het Europees noodfonds (EFSF) naar 1.000 miljard euro nog niet gerealiseerd is. Onze correspondent in Brussel, Caroline de Gruyter, schreef vanochtend in nrcnext dat dit een “gruwelijke” boodschap is aan de markten; de eurozone is opnieuw niet in staat belofte te houden. Gruyter:

Maar het lukte hem [Klaus Regling, de chef van het euronoodfonds EFSF] niet om een bitter politiek feit te relativeren: de euroministers van Financiën zijn er deze week niet in geslaagd de slagkracht van het noodfonds te vergroten van ongeveer 265 miljard euro tot ongeveer 1.000 miljard. Ze willen nu bij het IMF aankloppen. Technisch is dat inderdaad geen ramp, zeggen betrokkenen. Maar de politieke boodschap is gruwelijk: de eurozone is opnieuw niet in staat om zijn eigen beloftes uit te voeren.

    • Hans Klis