’1 miljard euro extra naar reeds geslonken filedruk’

Filevorming vanuit de A2 richting ring Amsterdam. Foto NRC / Maurice Boyer

Ondanks de aardig gereduceerde filedruk pompt verkeersminister Melanie Schultz van Haegen 1 miljard euro in de aanpak van verkeersdrukte. Samen met de regio’s worden vooral belangrijke knelpunten op de A4, A10 en A12 aangepakt.

RTL Nieuws meldt dat de belangrijkste maatregelen voor de pijnpunten uit de file-top 50 ruimere openingstijden van de spitsstroken en het verlengen van in- en uitvoegstroken zijn. Ook gaat er geld naar verbeterde reisinformatie en projecten die het mijden van de spits moeten stimuleren.

Onlangs werd bekend dat de filedruk dit jaar ten opzichte van 2010 al met 30 procent slonk. Dit dankzij verberede wegen en extra spitsstroken. De 1 miljard, waarvan Schultz ruim de helft betaalt, moet nog eens 20 procent van de files doen afnemen op de grootste knelpunten.

Het geld gaat naar de regio’s Amsterdam, Rotterdam, Den haag, Utrecht, Brabant, Arnhem-Nijmegen, Maastricht en Twente, aldus RTL. Die regio’s nemen de rest van de 1 miljard euro voor hun rekening.

    • Jules Seegers