‘Zeven Syrische militairen omgekomen bij gevechten’

A handout picture released by the Syrian Arab News Agency (SANA) shows Syrian pro-regime demonstrators waving national flags and portraits of embattled Syrian President Bashar al-Assad in the Mediterranean port of Tartus, 240 kms northwest of the capital Damascus, on November 30, 2011, a few hours before the UN Human Rights Council holds a special session on the situation in Syria following a request by the European Union, according to diplomatic sources. AFP PHOTO/SANA - RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SANA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS In de Syrische havenstad Tartus werd vandaag een proregeringsbetoging gehouden. Foto AFP / SANA

In het zuiden van Syrië zijn zeven militairen van de Syrische regeringstroepen omgekomen bij gevechten met deserteurs. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Volgens het Observatorium, dat vanuit Londen opereert, braken er vanochtend gevechten uit in de stad Dael, die nog steeds bezig zijn.

Een woordvoerder van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten:

“Twee voertuigen van de veiligheidsdienst zijn opgeblazen. Zeven (militairen) zijn omgekomen.”

Omdat Syrië geen buitenlandse journalisten en waarnemers toelaat, zijn de berichten niet of nauwelijks te verifiëren.

Opstand in Syrië is nu burgeroorlog

Onze Midden-Oostenexpert Carolien Roelants over de politieke situatie in Syrië:

“In Syrië is de burgeroorlog onmiskenbaar begonnen. Gedeserteerde militairen hebben zich aangesloten bij de oppositie. Maar het regime van Assad is sterk bewapend.

Het regime is door zijn schorsing als lid van de Arabische Liga in een zeer diep politiek isolement terechtgekomen. Maar er is er geen teken dat het leger en de veiligheidsdiensten beginnen uiteen te vallen. Stel dat 15.000 manschappen zijn gedeserteerd, dan houdt het regime nog ruwweg 200.000 man over.”

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Marije Willems