Zeewind is goudmijn

Je kunt er miljarden mee verdienen, zeggen Rabobank en Bloomberg.

Met de ontwikkeling van energie van wind op zee vallen miljarden te verdienen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Dat staat in een rapport dat de Rabobank en Bloomberg gisteren hebben gepresenteerd. Ze schatten dat er tot 2020 rond de 130 miljard euro zal worden geïnvesteerd in zogenoemde offshore windparken.

Energie uit zeewind is op dit moment nog kostbaar. In 2012 kost een megawatt uur 160 euro, terwijl de prijs van elektriciteit rond de 60 euro ligt. Daar moet dus 100 euro subsidie bij. Het plaatsen van windturbines op zee is moeilijk, ook het onderhoud kost meer. Maar Rabobank stelt dat de kosten in tien jaar met 30 procent zullen dalen. Door stevige concurrentie uit China zullen grote fabrikanten gedwongen zijn hun prijzen te verlagen. Daarnaast zal schaalvergroting de kosten drukken, zo voorspelt het rapport. (NRC)