'Winkelen geeft je een adrenalinerush'

Filmmaker Sunny Bergman (Sunny side of Sex) kan nooit meer onbezorgd shoppen – door Overal spullen.

Sunny Bergman Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 070314

,,Door de documentaire Overal spullen van Judith de Leeuw kan ik nooit meer onbezorgd winkelen. Ik denk nu altijd: o jee, wat zou Judith hiervan vinden? Voor de film heeft Judith alle spullen die ze in huis heeft geteld, uitgestald en een nummer gegeven. Ze kwam er al snel achter dat dat helemaal niet in haar huis paste, ze moest een loods huren om al die spullen uit te stallen. Ze komt uit op een precies getal: ze bleek 15.728 spullen in huis te hebben. Dat heeft ze weer verder onderverdeeld: hoeveel van die voorwerpen van plastic zijn, hoeveel dingen ze cadeau heeft gekregen. Haar kind van anderhalf bleek honderd boeken te hebben. Waanzin. Waarom moet zo’n jong kind dertien zoveel boeken hebben?

„Ik heb als een soort coach opgetreden voor de film, omdat we dezelfde producent hebben, maar dat bleek moeilijk, want ze ze nam weinig van me aan.

„Van winkelen krijg je een adrenalinerush, dat hebben we allemaal. Elke keer als je iets koopt, is er even de illusie dat vanaf dat moment alles anders zal worden, dat er een nieuw, gelukkig leven begint. Maar dat duurt maar heel even. De glans gaat heel snel van zo’n nieuw ding af. En vervolgens moet je weer iets nieuws kopen.

Judith laat in de film ook een heel eiland van afvalplastic zien dat in zee ligt. Van de ontdekkers van dat afvaleiland kun je op hun site ook weer merchandise kopen. Je kunt daar een T-shirt kopen dat je tegen milieuvervuiling bent. Dus de strijd tegen die overdaad aan spullen levert zelf weer nieuwe spullen op.

Judith heeft de film zo gemaakt dat ze niet zelf in die val trapt. Ze wilde niet op reis, dat produceert ook alleen maar meer spullen en afval. Ik ben zelf voor Sunny side of sex de halve wereld over geweest. Zij vindt dat onzin. Volgens haar is al dat reizen voor je werk ook alleen maar een statussymbool. Daar zit ook wel wat in. Je maakt een film over een belangrijk maatschappelijk onderwerp, maar misschien wil je eigenlijk gewoon een mooie reis maken. Ik vind het heel interessant dat ze ook de positie van de filmmaker zelf bij haar film betrekt.

Peter de Bruijn

‘Overal spullen’ van Judith de Leeuw is 31 december op tv te zien bij Boeddhistische Omroep.

    • Peter de Bruijn