Regiefoutje

Ex-minister van Onderwijs Alla Dzjiojeva had de presidentsverkiezingen in Zuid-Ossetië gisteren eigenlijk al gewonnen, nadat in 74 van de 85 kiesdistricten 57 procent van de kiezers zich voor haar bleek te hebben uitgesproken. Maar gisteren maakte het hooggerechtshof van het kleine Kaukasusstaatje ineens een einde aan haar overwinningsroes en verklaarde de uitslag ongeldig. Volgens de

Ex-minister van Onderwijs Alla Dzjiojeva had de presidentsverkiezingen in Zuid-Ossetië gisteren eigenlijk al gewonnen, nadat in 74 van de 85 kiesdistricten 57 procent van de kiezers zich voor haar bleek te hebben uitgesproken. Maar gisteren maakte het hooggerechtshof van het kleine Kaukasusstaatje ineens een einde aan haar overwinningsroes en verklaarde de uitslag ongeldig. Volgens de tegenstander van Dzjiojeva, minister van Rampenbestrijding Anatoli Bibilov (die slechts 40 procent van de stemmen binnenhaalde), was er gefraudeerd bij het stemmentellen en moesten de verkiezingen opnieuw worden gehouden. Sowieso zou het volgens hem een ramp zijn als Dzjiojeva president werd, omdat er met haar aan het roer een burgeroorlog zou uitbreken in de voormalige Georgische provincie met 60.000 inwoners, die zich onafhankelijk verklaarde na de Russisch-Georgische oorlog van 2008 en sindsdien door Rusland nog meer wordt  gesteund dan voor het conflict.

Die nieuwe verkiezingen zijn nu voor 25 maart uitgeschreven. Maar het hooggerechtshof moet nog beslissen of Dzjiojeva weer mag meedoen. Om haar nieuwe kandidatuur kracht bij te zetten, verzamelen zich nu voor de Russische ambassade in de Zuid-Osssetische hoofdstad Tschinvali honderden van haar aanhangers. Bibilov is zowel de favoriet van de aftredende president Eduard Kokoiti als van het Kremlin. President Medvedev heeft zijn kandidatuur vorige week nog openlijk gesteund, tijdens een bezoek aan Noord-Ossetië. Dzjiojeva op haar beurt is weliswaar pro-Rusland, maar wil als president de verdeling van Russische hulpgelden transparant maken en het geld gebruiken voor de wederopbouw van haar land. En daarin schuilt waarschijnlijk de crux van het hele  conflict. Want president Kokoiti wordt ervan beschuldigd dat Russische hulpgeld de afgelopen jaren in eigen zak te hebben gestoken. Hij heeft er dan ook alle belang bij dat zijn vazal Bibilov zijn opvolger wordt. Wat dat betreft lijkt Zuid-Ossetië sprekend op Rusland.

 

    • Michel Krielaars