Voorman van NPD gearresteerd wegens hulp aan neonazi's

De Duitse politie heeft een voormalige functionaris van de extreem-rechtse Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht de twee neonazi’s te hebben geholpen die de vermoedelijke daders zijn van een serie racistische moorden.

De aanhouding van de 36-jarige Ralf Wohlleben in de Oost-Duitse stad Jena kan het verband aantonen tussen de NPD en extreem-rechts geweld in Duitsland. De NPD, die in twee deelstaatparlementen zit, heeft zich daar altijd van gedistantieerd. Als blijkt dat de partij of leden daarvan medeverantwoordelijk zijn voor rechtse terreur, zal de roep om een NPD-verbod veel sterker worden.

Wohlleben zou de twee neonazi’s aan wapens en munitie hebben geholpen. Ook zou hij hulp hebben geboden bij hun jarenlange onderduiken in verscheidene Duitse steden.

De twee zijn, naar aangenomen wordt, verantwoordelijk voor de moord op negen allochtone middenstanders en een agente, alsmede voor een aanslag met een spijkerbom in een allochtonenwijk in Keulen. Ze pleegden ruim twee weken geleden kort voor hun arrestatie zelfmoord.

Hun dood heeft stukje bij beetje een netwerk van rechtse terreur in Duitsland aan het licht gebracht en tot een heftig debat geleid over het falen van de inlichtingendiensten.

Ralf Wohlleben is een bekende NPD’er in het oosten van Duitsland. Hij was jarenlang perswoordvoerder en plaatsvervangend voorzitter van de partij in de deelstaat Thüringen. Vorig jaar zegde hij om privéredenen zijn lidmaatschap van de NPD op.

Wohlleben was volgens de Bundesnachrichtendienst een van de kopstukken van extreem-rechts. „Hij is niet alleen lid van de NPD, Wohlleben hoort ook tot de leidende neonazi’s in Thüringen. Hij heeft overal extreem-rechtse contacten en is de organisator van veel bijeenkomsten met een rechts-radicaal karakter”, zo schreef de inlichtingendienst enkele jaren geleden.

„De aanhouding van Wohlleben sterkt ons in de overtuiging dat we opnieuw moeten onderzoeken of de NPD verboden kan worden”, reageerde de prominente sociaal-democraat Roger Lewentz. Tien jaar geleden mislukte een poging om de NPD te verbieden.