Van Bijsterveldt: grotere rol ouders op school

Minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs op bezoek bij bassisschool het Kompas in Drenthe. Foto NRC / Merlin Daleman
Minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs op bezoek bij bassisschool het Kompas in Drenthe. Foto NRC / Merlin Daleman Minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs op bezoek bij bassisschool het Kompas in Drenthe. Foto NRC / Merlin Daleman

Ouders moeten zich meer inzetten voor het verbeteren van de leerprestaties van hun kind, voor de school en voor respect voor de leraren. Dat schrijft minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs vandaag in een brief aan de Tweede Kamer, dat meldt de Volkskrant.

‘De verantwoordelijkheid voor een goede schoolontwikkeling mogen en kunnen ouders niet alleen bij het onderwijs neer leggen’, aldus Van Bijsterveldt in de brief.

Van Bijsterveldt wil dat ouders meer tijd steken in het in de gaten houden van de schoolprestaties van hun kind, maar ook in andere taken rondom de school. Zo moeten ouders participeren in de besluitvorming rond de school en hun talenten en deskundigheid inzetten voor de school. Dat kan bijvoorbeeld als coach of als stagebegeleider.

Van Bijsterveldt wil ook dat ouders hun kinderen meer bijbrengen over normen en waarden. Ze zegt daarvoor vanaf volgend jaar het land in te trekken om het debat aan te gaan. Ze verwacht op termijn wel dat scholen en ouders er samen onderling uit komen.

Eind volgend jaar staat een conferentie gepland over de betrokkenheid van ouders bij het onderwijs.