Uitgelicht

Film

De zaak Alzheimer (Erik van Looy, 2003, België/Nederland). Politiethriller naar een roman van Jef Geeraerts, waarin de kwestie Dutroux doorklinkt. Met Koen De Bouw en Werner De Smedt als rechercheurs die een aantal moorden moeten oplossen. Voornaamste troef is Jan Decleir als aftakelende huurmoordenaar. Ook met Dirk Roofthooft en Els Dottermans.Ned.3, 20.25-22.25u.

Per fume: The Story of a Murderer (Tom Tykwer, 2006, VS/Frankrijk). Verfilming van bestseller Das Parfum is een epos dat niet echt beklijft, ondanks schitterende beelden. Zoektocht van Parijse vondeling met absoluut reukorgaan naar het perfecte parfum leidt tot vele misdaden. Met Ben Whishaw, Dustin Hoffman.Net5, 20.30-23.30u.

Closer (Mike Nichols, 2004, VS). Veteraan Nichols (Who’s Afraid of Virginia Woolf, The Graduate) stort zich weer met volle overgave op het relationele mijnenveld. In een ragfijn spel tussen twee Amerikaanse vrouwen en twee Engelse mannen, intrigerend neergezet door het kwartet Natalie Portman, Julia Roberts, Jude Law en Clive Owen, springt de film van sleutelmoment naar sleutelmoment. Op de momenten van stilstand en verveling worden begrijpelijke, maar meest destructieve keuzes gemaakt. RTL5, 20.30-22.40u.

If Lucy Fell (Eric Schaeffer, 1996, VS). Wat je noemt een romantische komedie. Kunstenaar Eric Schaeffer deelt appartement met therapeute Sarah Jessica Parker. Zij spreken af van de Brooklyn Bridge te zullen springen als zij niet binnen een maand de ideale partner hebben gevonden. RTL5, 22.40-00.30u.

Informatief

Labyrint. Populair-wetenschappelijk programma. Vanavond twee nieuwe nieuwe methoden om verslavingen te bestrijden. Psycholoog Reinout Wiers heeft een behandelmethode voor alcoholverslaving onderzocht: met een joystick moet de verslaafde plaatjes van bier en wijn wegduwen. Hiermee worden onbewuste hersenprocessen opnieuw getraind. Wiers paste de methode toe in een Duitse verslavingskliniek, hetgeen resulteerde in 10 procent minder terugval. De andere metode is zogeheten diepe hersenstimulatie. Daarvoor wordt diep in de hersenen een elektrode aangebracht die verbonden is met een soort pacemaker die bepaalde zenuwcircuits kan beïnvloeden. In het Duitse Maagdenburg kregen zes alcoholverslaafden onlangs zo’n elektrode in het brein geplaatst, een wereldprimeur.Ned.2, 20.50-21.20u.

Ma terre: Dans le secret des abbayes. Serie over cultureel erfgoed. Vandaag de geschiedenis van de abdijen van Wallonië, die een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van die streek. We maken onder meer kennis met het waterbouwkundige systeem van de abdij van Aulne, de graftomben uit de negende eeuw onder de Sint-Geertruikerk in Nijvel, en de Bijbel van Stavelot en Floreffe die nu in bezit is van de British Library. In Scourmont wordt het geheim onthuld van de abdij waar het bier van Chimay wordt gebrouwen. Met Nederlandse ondertiteling.TV5, 21.00-22.50u.

How could she? Zweedse documentaire over een vrouw die tijdens een zomeramourette hiv oploopt, zich daarvoor laat behandelen maar haar besmetting verzwijgt voor de man met wie ze later trouwt en kinderen krijgt. Als hij er toch achter komt, doet hij aangifte van mishandeling. Ze wordt veroordeeld tot dertig maanden cel en verliest de voogdij over haar kinderen (die overigens net als haar man gezond zijn gebleven).Canvas, 23.05-00.05u.

Waar het fout ging. De oorspronkelijke titel van deze documentaire (The Flaw) verwijst naar de de fout in de vrijemarkttheorie van Alan Greenspan. Die theorie wil dat een vrije markt zichzelf corrigeert en stuurt zodat regulering door de overheid niet nodig is. Deze film beoogt te laten zien hoe buitensporige inkomensongelijkheid leidt tot economische instabiliteit. Drie jaar nadat de financiële crisis wereldwijd toesloeg, blijven overheid en het politieke systeem in grote mate afhankelijk van een financiële sector die geen noodzaak ziet om veranderingen door te voeren. David Sington wil dat er iets verandert en praat met economen en experts als vastgoedexpert Robert Shiller, Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz en historisch econoom Louis Hyman. Verder legt Sington zijn oor te luisteren bij kenners van Wall Street. Interviews worden afgewisseld met animaties en reclames uit de periode tussen de jaren dertig en zestig. Ned.2, 23.45-01.05u.

Amusement

Film 2011 with Claudia Winkleman. Filmnieuws, recensies en interviews door Claudia Winkleman en Danny Leigh. Met een bespreking van Martin Scorseses nieuwe film Hugo en de nieuwe versie van sf-klassieker The Thing van Matthijs van Heijningen jr. Verder het trio Jack Black, Steve Martin en Owen Wilson in The Big Year, Robin Williams in Happy Feet Two en Richard Curtis vult de Film 2011 Vragenlijst in. BBC 1, 00.15-00.55u.