Twee miljoen Britten staken tegen versobering pensioenen

Twee demonstranten in Londen. Naar schatting 2 miljoen Britten demonstreren tegen de versobering van de pensioenen. Foto Reuters / Toby Melville

Het Verenigd Koninkrijk ligt vandaag deels plat. Volgens de vakbonden hebben zo’n 2 miljoen onderwijzers, douaniers, verplegers en ambtenaren  het werk neergelegd om te staken tegen de versobering van de pensioenen.

Volgens de BBC zijn er verspreid over het land meer dan 1000 demonstraties. De staking heeft onder meer de volgende gevolgen:

  • Tienduizenden scholen zijn gesloten
  • Op de grootste vliegvelden - Heathrow en Gatwick - zijn enkele vluchten geannuleerd.
  • In Noord-Ierland rijden geen bussen en treinen
  • In Schotland staken naar schatting zo’n 300.000 mensen die bij de overheid werken

Bekijk op de site van de BBC een uitgebreider overzicht.

De regering-Cameron en 29 vakbonden zitten al maanden in een patstelling over de pensioenen. De regering wil pensioenleeftijd en -premies verhogen. De bonden zijn tegen.

Meer demonstranten dan tijdens Winter of Discontent

Volgens Titia Ketelaar, onze correspondent in Londen, staken er vandaag meer mensen dan tijdens de ‘Winter of Discontent‘. Dat is een shakespeariaanse verwijzing naar de grootscheepse stakingen die het land in de winter van 1978 op 1979 lamlegden en waar 1,5 miljoen Britten aan deelnamen.

Ketelaar:

De vergelijking wordt door zowel voor- als tegenstanders van de staking graag gemaakt: als toonbeeld van de wijdverbreide steun voor deze actie, of als afschrikmiddel.

Niemand verwacht volgens Ketelaar dat de staking een doorbraak in de pensioenonderhandelingen zal opleveren. De regering heeft al gedreigd haar voorstellen dan eenzijdig op te leggen.

Volgens Ketelaar is het door de staking een stuk rustiger op straat:

“Ik merk vooral dat de scholen dicht zijn – normaal komen hier ’s ochtends vroeg altijd veel schoolkinderen in uniform langs, nu was het doodstil op straat. Ik zie ook veel mensen met borden en buttons die op weg zijn naar demonstraties.”

Labour-leider Ed Miliband heeft gezegd dat hij “grote sympathie” heeft voor de mensen die last hebben van de stakingen. Hij zei echter de mensen die deelnemen aan de staking niet te willen veroordelen.

Osborne: Britse economie zal niet tot nauwelijks groeien

De minister van Financiën George Osborne waarschuwde gisteren dat de Britse economie tot midden volgend jaar niet tot nauwelijks zal groeien en door de crisis in de eurozone in een recessie kan belanden.

Tijdens de presentatie van de begroting voor 2012 kondigde Osborne opnieuw bezuinigingen in de publieke sector aan. Zo zullen er bovenop de al 400.000 aangekondigde ontslagen, nog eens 310.000 banen verdwijnen.

Volgens Osborne heeft de staking van vandaag geen effect:

Twitter avatar BBCNormanS norman smith George Osborne - “The strike is not going to achieve anything. It is not going to change anything.”

Meer weten over de staking? Abonnees van NRC kunnen een achtergrondartikel van Titia Ketelaar over de staking teruglezen in de digitale editie. BBC en The Guardian houden vandaag een liveblog bij.

    • David Haakman