Twee mannen ter dood veroordeeld voor bomaanslag metro Minsk

Dmitry Konovalov (L) and Vladislav Kovalyov (R) are seen standing in a guarded cage during a hearing in Minsk, in this September 15, 2011 file photo. Kovalyov and Konovalov were sentenced to death on Wednesday for organising a deadly bomb blast at a metro station in Minsk. REUTERS/Vasily Fedosenko/Files (BELARUS - Tags: CRIME LAW CIVIL UNREST)
Dmitry Konovalov (L) and Vladislav Kovalyov (R) are seen standing in a guarded cage during a hearing in Minsk, in this September 15, 2011 file photo. Kovalyov and Konovalov were sentenced to death on Wednesday for organising a deadly bomb blast at a metro station in Minsk. REUTERS/Vasily Fedosenko/Files (BELARUS - Tags: CRIME LAW CIVIL UNREST) De rechter noemde Dmitry Konovalov (L) en Vladislav Kovalyov (R) "een extreem gevaar voor de samenleving". Foto Reuters / Vasily Fedosenko

Een Wit-Russische rechtbank heeft twee mannen ter dood veroordeeld die achter de bomaanslag in de metro van Minsk in april zitten. Bij de aanslag kwamen vijftien mensen om het leven en vielen zeker 190 gewonden.

De daders, beiden 25, werden drie dagen na de aanslag van 11 april gearresteerd. Eén heeft bekend achter de aanslag te zitten. Volgens de aanklager waren de twee al jaren met explosieven bezig en zijn zij ook verantwoordelijk voor de explosies in 2005 in hun eigen stad Vitebsk en een andere aanslag tijdens de viering van de Dag van de Onafhankelijkheid in Minsk in 2008.

De rechter noemde de daders “een extreem gevaar voor de samenleving”.

Mensenrechtenactivisten hadden de autoriteiten van de voormalige Sovjet-republiek opgeroepen om niet de doodstraf op te leggen. Er zijn 50.000 Wit-Rusland is het enige land in Europa waar de doodstraf nog bestaat. De executie wordt uitgevoerd met een pistool.

‘Dit is een duistere zaak’

Onze correspondent Michel Krielaars in een reactie:

“Dit is een duistere zaak. Het is niet zeker dat deze jongens het hebben gedaan. Er gaan geruchten dat het een opzetje is geweest van de KGB om de oppositie in een kwaad daglicht te zetten. President Loekasjenko zei namelijk direct na de aanslag dat de oppositie hierachter zat. Volgens hem was het een poging om het systeem te destabiliseren. En daar kun je deze jongens niet van beschuldigen.

Interessant is dat de jongens erg snel na de aanslag zijn gearresteerd, op een moment dat de regering onder vuur lag door het neerslaan van de protesten in het land. Het raadsel is nog niet ontrafeld. Want waarom zouden ze dit gedaan hebben? Ook worden vraagtekens geplaatst bij mogelijke opdrachtgevers. Het zijn twee laaggeschoolde fabrieksarbeiders die geen banden hebben met de oppositie. Ze hebben dus geen politiek motief. Daarnaast hebben zij zichzelf nooit willen verdedigen. Je zou daarom uitvoeriger onderzoek moeten doen naar deze aanslag. Nu zijn er veel twijfels over de eerlijkheid van het strafrechterlijk onderzoek.”

Bovendien: in Wit-Rusland zijn rechbanken instrumenten van de regering, net zoals in Oekraïne en Rusland. Zij kunnen ook uitvoering hebben gegeven aan een bevel van de regering.”

    • Marije Willems