Turkije stelt economische sancties in tegen Syrië - ‘symboolpolitiek’

Nabestaanden rouwen bij het lichaam van een man die gedood werd door Syrische veiligheidstroepen in Houla, vlakbij de stad Homs. Bij het optreden van de autoriteiten worden volgens de VN mensenrechten geschonden. Foto Reuters

Turkije gaat een aantal economische sancties tegen het Syrische regime instellen. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu vanochtend gezegd.

De Turkse regering gaat onder andere de tegoeden van Syrië - ooit een trouwe bondgenoot - bevriezen. Daarnaast worden de banden met de Syrische centrale bank verbroken en worden andere samenwerkingsverbanden met Damascus stopgezet. Ook wordt de levering van wapens en militaire uitrusting aan Damascus opgeschort.

De aangekondigde maatregelen van Turkije volgen op eerder aangekondigde economische sancties door de Arabische Liga.

In Syrië worden al meer dan acht maanden lang de protesten van burgers, die willen dat de Syrische president Bashar al-Assad opstapt, met geweld neergeslagen.

‘Syrië heeft laatste kans verspild’

Volgens Davutoglu heeft Syrië ten onrechte de oproepen van de internationale gemeenschap genegeerd om het bloedvergieten te stoppen. De Turkse minister tijdens een persconferentie:

“Elke afgevuurde kogel, elke gebombardeerde moskee heeft de legitimiteit van het Syrische regime weggenomen en de kloof tussen ons vergroot. Syrië heeft de laatste kans verspild.”

Volgens Davutoglu zit Syrië in een “vicieuze cirkel van geweld” ondanks de waarschuwingen van Turkije. Hij verkondigde dat Syrië het geweld tegen zijn burgers moet stoppen en zich moet terugtrekken uit de steden.

Sancties zijn ‘symboolpolitiek’

Bram Vermeulen, correspondent voor NRC in Turkije, noemt de sancties ‘symboolpolitiek’.

“De aangekondigde sancties stellen allemaal niet zo veel voor. Het is weer een nieuw stapje om de druk te vergroten, maar hiermee wordt de strijd niet beslecht. Eigenlijk is het wachten op echte actie, zoals de humanitaire corridor waar vorige week over gesproken is.”

Volgens Vermeulen zijn er veel Syrische oppositiepartijen in Turkije die pushen om hardere stappen te nemen. Zo zou Turkije volgens onze correspondent de elektriciteit- of waterverbindingen kunnen afsnijden. “Dat zouden echt grote stappen zijn”, zegt Vermeulen.

VN: misdaden tegen de menselijkheid in Syrië

Volgens de Verenigde Naties zijn sinds het begin van de opstand in Syrië ten minste 3500 mensen omgekomen. De VN stelde eerder deze week in een onderzoeksrapport dat de autoriteiten van de Syrische president misdaden plegen tegen de menselijkheid.

    • David Haakman