‘Tientallen gewonden bij nieuwe gevechten op Tahrir-plein’

Bij geweld op het revolutionaire Tahrir-plein in Kairo zijn afgelopen nacht tientallen gewonden gevallen. Volgens activisten werd het plein aangevallen door met benzinebommen en waren er schoten te horen.

Het Egyptische staatspersbureau MENA meldt dat zo’n dertig gewonden naar het ziekenhuis werden vervoerd. Volgens andere bronnen raakten in totaal wel tachtig mensen gewond. Het geweld van vannacht op het centrale plein in de Egyptische hoofdstad is het eerste grootschalige geweld in Egypte sinds de eerste parlementsverkiezingen van na de periode-Mubarak maandag begonnen.

Een belangrijke oppositiefiguur, presidentskandidaat en oud-hoofd van het Internationaal Atoomagentschap Mohamed ElBaradei, reageerde via Twitter zeer kritisch op de nieuwe rellen op het Tahrir-plein. Hij beschuldigde “bandieten” van het aanvallen van de activisten en haalde uit naar het militaire regime dat Egypte nog altijd leidt. “Een regime dat zijn burgers niet kan beschermen faalt in zijn belangrijkste opdracht”, aldus ElBaradei.

Twitter avatar ElBaradei Mohamed ElBaradei Thugs now attacking protestors in Tahrir. A regime that can not protect it’s citizens is a regime that failed it’s people

De eerste dag van de Egyptische parlementsverkiezingen verliep maandag rustig en zonder veel grote problemen of incidenten. De opkomst leek vanwege de lange rijen bij de stembureaus hoog te zijn, hoewel een officieel opkomstcijfer nog niet bekend is. De eerste uitslagen van de verkiezingen komen mogelijk vandaag.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld