Ten Have: oproep om af te treden is onduidelijk

De raad van commissarissen van Ajax stapt nog niet op. Zowel Johan Cruijff als de commissarissen Steven ten Have, Paul Römer, Marjan Olfers en Edgar Davids waarmee hij in conflict is, laat weten voorlopig aan te blijven. Maandagavond heeft de ledenraad van Ajax alle vijf verzocht op te stappen.

President-commissaris Ten Have zegt desgevraagd dat je „geen duidelijk antwoord kunt geven op een onduidelijke vraag”. Hij wacht nog op een formeel verzoek en zegt dat hij tot nu toe alleen „een kort, rommelig telefoontje” heeft gehad van ledenraadsvoorzitter Rob Been junior. Daarnaast zet hij vraagtekens bij de procedure. „Naar ik heb begrepen is er binnen de ledenraad discussie over de vraag waarover precies gestemd is tijdens de vergadering.” Been, tevens voorzitter van het interim-bestuur van de vereniging Ajax, weigert commentaar.

Ten Have zegt dat de vier commissarissen „problemen hebben” met het verzoek tot aftreden dat gedaan is „door een ledenraad die al ontbonden had moeten zijn”. De 24-koppige ledenraad wil toe naar een bestuursraad van zeven man. Ten Have: „Maar dat is tot dusver niet gelukt vanwege interne problemen. Wij nemen de ledenraad heel serieus. Maar er zijn meer stakeholders. De ondernemingsraad, de vertegenwoordiging van alle werknemers bij Ajax, vindt het bijvoorbeeld niet prettig dat hij bij dit verzoek om af te treden niet is gekend.”

Een delegatie van de ledenraad kan zijn standpunt inbrengen op een (buitengewone) algemene vergadering van aandeelhouders. „Dat is het moment daarvoor”, zegt Ten Have. „Een raad van commissarissen kan niet zomaar opstappen. Die moet een vennootschap goed verzorgd achterlaten.”

De vier commissarissen zijn in conflict met Cruijff na de voorgenomen benoeming van een nieuwe directie zonder diens instemming en medeweten. Behalve uit toekomstig algemeen directeur Louis van Gaal bestaat deze uit ad interim algemeen directeur Martin Sturkenboom en technisch directeur Danny Blind. De ruzie binnen de raad van commissarissen leidde deze week tot de oproep van de ledenraad aan de commissarissen om op te stappen.

Frits Barend, journalist en vriend van Cruijff, zei gisteravond in Pauw & Witteman dat Cruijff niet van plan is op te stappen. „Niet zolang de anderen dat niet doen en misschien wel helemaal niet.” Ook zou Cruijff „binnen 24 uur” inzage willen in de contracten die zijn afgesloten met Van Gaal, Sturkenboom en Blind. Anders onderneemt hij volgens Barend juridische stappen.

President-commissaris Ten Have stelt dat Cruijff als commissaris overal bij mag zijn. „Er worden contracten opgemaakt, daar mag hij kennis van nemen. Afgelopen vrijdag nog stond dit punt op de agenda van de commissarissenvergadering. Hij vraagt om iets dat vanzelfsprekend is.”