Strafhof klaagt oud-president Ivoorkust aan

Laurent Gbagbo is het eerste voormalige staatshoofd dat aan het Strafhof wordt uitgeleverd.

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft gisteren een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de voormalige president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo (66), en zijn vrouw. Dezelfde avond nog werden ze op een vliegtuig naar Den Haag gezet, meldde Gbagbos advocaat. De oud-president en zijn vrouw worden aangeklaagd wegens economische misdaden, plunderingen, gewapende overvallen en verduisteringen, die plaatshadden tijdens het geweld na de presidentsverkiezingen in november 2010.

Gbagbo verloor die verkiezingen, maar weigerde zijn functie over te dragen aan de huidige president, Alassane Ouattara. Ongeveer 3.000 mensen kwamen om in het vier maanden durende geweld dat daarop volgde. Daarbij zouden troepen van Gbagbo systematisch tegenstanders hebben uitgemoord en verkracht, hele wijken hebben gebombardeerd en met tanks het vuur hebben geopend op ongewapende betogers.

Sinds Gbagbo in april dit jaar werd afgezet door troepen van Ouattara staat hij onder huisarrest in Korhogo, in het noorden van Ivoorkust. Hij is het eerste voormalige staatshoofd dat wordt uitgeleverd aan het ICC.

De hoofdaanklager van het ICC, Luis Moreno-Ocampo, bezocht Ivoorkust in oktober om de gewelddadige vier maanden te onderzoeken. Zijn verzoek tot uitlevering van Gbagbo komt nu twee weken voor de parlementsverkiezingen in het land.

Het arrestatiebevel wakkert mogelijk de spanningen tussen aanhangers van Gbagbo en Ouattara weer aan. Ook de troepen van Ouattara begingen ernstige misdaden in de periode na de verkiezingen. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch merkte op dat „het geweld weliswaar werd aangewakkerd door het Gbagbo-kamp, maar dat troepen aan beide kanten meermaals betrokken waren bij ernstige misdaden. De slachtoffers van misbruik door aanhangers van president Ouattara verdienen ook gerechtigheid.” (AP, BBC, Reuters)