Stadionuil

Na de duif die vorig jaar in Kaapstad tijdens het WK-duel Engeland - Algerije op een doel neerstreek, zorgde onlangs weer een vogel voor vertier tijdens een voetbalwedstrijd. Op 12 november, in de rust van het kwalificatieduel voor het WK 2014 tussen Colombia en Venezuela, landde een kerkuil (Tyto alba) op de lat met in zijn klauwen een rat. De uil nam bovenop het doel zijn prooi in de snavel en begon aan de maaltijd, maar glipte van de lat af en vloog vervolgens een rondje door het beroemde Estadio Metropolitano Roberto Meléndez in de Colombiaanse stad Barranquilla. Camera’s registreerden zijn sierlijke vlucht en ook hoe hij de dode rat uiteindelijk verloor.

In het betreffende stadion is de kerkuil een bekende verschijning. Er nestelt vermoedelijk een paar in de overkapping. Supporters van thuisclub Atlético Junior hebben de kerkuil daarom tot mascotte uitgeroepen. Laat de uil zich tijdens een wedstrijd zien, dan is winst voor ‘Junior’ verzekerd. Groot was de woede toen Luis Moreno, verdediger van rivaal Deportivo Pereira, op 27 februari 2011 een kerkuil doodschopte. De uil – licht geraakt door de bal – lag versuft op het veld, waarop Moreno de vogel schaamteloos buiten de lijnen schopte. De uil overleed een dag later aan interne verwondingen. Volgens de Colombiaanse krant El Heraldo wilde het stadion de uil laten opzetten, maar dat mislukte omdat hij bij autopsie in stukken gesneden was. Uilenmoordenaar Moreno werd twee duels geschorst.

    • Kees Moeliker