Spotify introduceert eigen apps

Spotify-oprichters Daniel Ek (rechts) en Martin Lorentzon. Foto Spotify

Spotify is vanaf vandaag meer dan alleen het aanklikken van liedjes. Met aanvullende apps kunnen gebruikers bijvoorbeeld songteksten lezen tijdens het luisteren of zien waar de beluisterde band binnenkort optreedt.

http://www.youtube.com/watch?v=q-8oHqnAChc

De dienst, die gebruikers muziek via een internetverbinding laat streamen, maakte dat vandaag bekend op een persconferentie. Spotify-topman Daniel Ek, die voor het eerst in zo’n grote keynote de pers toesprak, vertelde dat er nu al een aantal apps ontwikkeld zijn. Voorbeelden: een Last.fm-app, een app van muziekblad Rolling Stone die recensies bij muziek toont en een app van TuneWiki die binnen het programma songteksten bij beluisterde nummers zoekt. Er komt bovendien een ‘app finder’ om te zoeken tussen alle applicaties.

Dichterbij Apple en Google

Met de toevoeging van apps beweegt Spotify meer richting de concurrentie van de muziekactiviteiten van Apple (iTunes), Google (Music) en Amazon (Cloud Drive), die op hun beurt recent in Spotify’s vaarwater, het streamen van muziek, doken: in hun digitale muziekwinkels gekochte muziek kun je via externe servers overal beluisteren, zodat je de nummers niet zelf van PC naar iPad naar smartphone hoeft te slepen om ernaar te kunnen luisteren. Uniek aan Spotify is dat je de muziek niet hoeft te bezitten.

Spotify’s equivalent van Apples App Store heet het Spotify Platform. Externe ontwikkelaars mogen zelf aan de gang gaan met applicaties met de API (een set Spotify-specifieke instrumenten waarmee software gebouwd kan worden). Net als bij Apple moet alles wel eerst ingediend worden bij (en goedgekeurd worden door) Spotify zelf.

Gratis toevoegingen dus, en geen iPad-app

De Spotify-apps zijn gratis en te gebruiken door iedereen met een account. De smartphoneversies van Spotify ondersteunen de apps grotendeels nog niet, dus uitproberen of deze nieuwe stap een verbetering is, moet op de desktop of de laptop. Is het een succes, dan worden apps uitgerold naar mobiel.

Veel gebruikers hoopten dat er vanavond een iPad-app van Spotify gelanceerd zou worden, maar dat bleek niet het geval.

Twaalf landen, 2,5 miljoen betalende gebruikers

Spotify is een muziekdienst die gebruikers via een internetverbinding laat luisteren naar een collectie van (op dit moment) zo’n vijftien miljoen nummers. Het is beschikbaar in twaalf landen en heeft nu 2,5 miljoen betalende gebruikers. In mei 2010 kwam Spotify naar Nederland, in juli van dit jaar werd de stap naar de VS gezet.

Gebruikers downloaden het Spotify-programma op hun computer, laptop of smartphone om muziek te kunnen luisteren. Met een gratis account krijg je om de paar nummers een reclame te horen en zit je (de eerste zes maanden uitgezonderd) met een limiet van tien uur luisteren per maand. Wie een tientje per maand betaalt hoort geen reclame, kan onbeperkt luisteren en de dienst ook via een smartphone-app gebruiken.

In september maakte Spotify bekend nauw samen te gaan werken met Facebook. Dat een account aanmaken zonder Facebook-account niet langer mogelijk is, kwam ze toen op veel kritiek te staan.

    • Peter Zantingh