Ronaldo 1 leidt WK 2014

De voormalige topvoetballer Ronaldo Luis Nazário de Lima (35) wordt zeer waarschijnlijk de nieuwe voorzitter van het organiserend comité van het wereldkampioenschap voetbal dat in 2014 in Brazilië wordt gehouden.

De Braziliaan Ronaldo, niet te verwarren met de huidige Portugese sterspeler Cristiano Ronaldo, moet de opvolger worden van de veel bekritiseerde Ricardo Teixeira, tevens voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond CBF.

Teixeira ligt onder vuur wegens budgetoverschrijdingen en opgelopen vertragingen met betrekking tot de WK-voorbereidingen. Daarnaast wordt Teixeira, ook bestuurslid van wereldvoetbalbond FIFA, in verband gebracht met een corruptiezaak rond ISL, het marketingbureau dat de uitzendrechten van de WK bezat tot het failliet ging.

Begin deze week ontkende Ronaldo het gerucht dat hij Teixeira zou opvolgen. Maar gisteren meldden alle Braziliaanse media dat zijn benoeming morgen officieel bekend zal worden gemaakt. De voormalige wereldspits krijgt een soortgelijke functie als de Duitser Franz Beckenbauer tijdens het WK in 2006 – hij mag zich overal mee bemoeien.

Ronaldo was een van de beste spitsen ter wereld. Hij maakte 62 doelpunten in 98 interlands en hielp het Braziliaanse elftal in 2002 aan de wereldtitel. Hij speelde voor de clubs Cruzeiro, Corinthians, PSV, Barcelona, Milan, Inter en Real Madrid.