Rente Italië naar record

Griekenland krijgt een volgende tranche hulpgeld ter waarde van acht miljard euro.

Bij een veiling van Italiaanse staatsobligaties met een looptijd van drie jaar is de rente gestegen naar een recordhoogte van bijna 8 procent. Als deze voor lange tijd aanhoudt, wordt de schuldenlast voor Italië onhoudbaar en onbetaalbaar.

Gisteravond besloten Europese ministers van Financiën dat Griekenland een volgende tranche van 8 miljard euro krijgt, aldus persbureau AP. De EU had daarvoor als voorwaarde gesteld dat alle leiders van de grote Griekse politieke partijen de strenge bezuinigingen in hun land schriftelijk onderschrijven. Op 8 en 9 december komen regeringsleiders bijeen voor een top die volgens steeds meer analisten allesbepalend moet zijn. Kredietbeoordelaar Moody’s waarschuwde gisteren dat de ratings van vijftien Europese banken mogelijk afgewaardeerd worden. (NRC)