Rabobank verliest gekoesterde status

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s verlaagde gisteren de status van 37 banken. De Rabobank verloor de triple-A status. Is dat erg? Het was verwacht, zegt de bank.

Als de coöperatieve Rabobank ergens graag mee pronkte dan was het wel de triple-A status die de bank had. Het was de enige Nederlandse bank met deze hoogste kredietbeoordeling. Al dertig jaar. En ook wereldwijd was het de enige niet beursgenoteerde bank met dit felbegeerde stempel. In de vorige financiële crisis van 2008 noemde financieel-directeur Bert Bruggink het nog „gouden lettertjes”, die drie A’s. Het zorgde er bijvoorbeeld voor dat Rabobank goedkoper geld kon lenen dan concurrenten. Maar gisteren verlaagde kredietbeoordelaar Standard & Poor’s de kredietstatus van de coöperatieve bank. De bank heeft nu het predicaat AA.

1Waarom heeft S&P de status van 37 banken verlaagd?

De kredietbeoordelaar had al eerder aangekondigd dat het een andere methodiek zou gaan hanteren bij de beoordeling van banken. In de kredietcrisis kregen kredietbeoordelaars als S&P’s kritiek dat hun ratings de risico’s niet goed weergaven. Zo hadden sommige ingewikkelde beleggingsproducten, die later zeer risicovol bleken, wel de hoogste kredietstatus.

2Wat is er veranderd in de methodiek?

De kredietbeoordelaar kijkt nu meer naar de „economische omgeving” waarin een bank opereert, naar de algemene „marktsituatie” en de „economische risico’s” in het thuisland van een bank. Het economische risico van Nederland wordt door S&P ingeschat op 2, de een na laagste risicobeoordeling. Deze status van Nederland weegt mee in de beoordeling van de Rabobank.

3Wat zijn consequenties voor de Rabobank?

Financieel-topman Bruggink – die nooit naliet de uitzonderlijke status van de bank te benadrukken – zegt dat het de bank natuurlijk „niet onberoerd” laat dat ze „het ding” dat ze jaren hadden nu kwijt zijn. Maar verder verandert er volgens hem weinig. „We kregen vanochtend juist meer geld dan minder aangeboden. Er zijn veel meer banken afgewaardeerd. De Rabobank geldt nog steeds als heel erg veilig.”

4Maar een lagere status betekent toch duurder lenen?

Vaak wel. Maar omdat er zoveel banken, waaronder grote Amerikaanse, zijn verlaagd, valt dit effect weg. De Rabobank is een van de weinige banken die zo veilig wordt geacht dat ze ongedekte leningen in de markt kan zetten. In oktober haalde de bank zo al 1,5 miljard euro op. Vandaag zet de bank zo’n lening ter waarde van 0,5 miljard euro in Japan in de markt. Die was eerst uitgesteld vanwege het S&P-nieuws. Bruggink: „Maar vanwege de grote belangstelling gaat de plaatsing toch door.”

Tom Kreling

    • Tom Kreling