Pakistan houdt tankwagens uit woede tegen

Fuel tankers, carrying fuel for NATO forces, are seen parked at a compound in Karachi November 29, 2011, after traffic was halted at the Pakistan-Afghanistan border Pakistan's government confirmed it would not attend an international conference on the future of Afghanistan in Bonn next week to protest against a NATO cross-border attack that killed two dozen Pakistani soldiers. REUTERS/Akhtar Soomro (PAKISTAN - Tags: CIVIL UNREST TRANSPORT MILITARY)
Fuel tankers, carrying fuel for NATO forces, are seen parked at a compound in Karachi November 29, 2011, after traffic was halted at the Pakistan-Afghanistan border Pakistan's government confirmed it would not attend an international conference on the future of Afghanistan in Bonn next week to protest against a NATO cross-border attack that killed two dozen Pakistani soldiers. REUTERS/Akhtar Soomro (PAKISTAN - Tags: CIVIL UNREST TRANSPORT MILITARY) REUTERS

Eigenlijk zouden ze op weg moeten zijn naar de NAVO-troepen in Afghanistan, maar voorlopig komen deze tankwagens niet verder dan de Pakistaanse havenstad Karachi. Uit woede heeft Pakistan de grensovergang met Afghanistan voor militaire transporten geblokkeerd.

De Pakistani zijn verontwaardigd over NAVO-bombardementen, afgelopen zaterdag, op twee posten aan de grens met Afghanistan. Daarbij kwamen 24 Pakistaanse militairen om het leven. Daardoor zijn de toch al gespannen betrekkingen tussen Pakistan en de VS, de grootste troepenleverancier van de NAVO, verder verslechterd.

De NAVO heeft haar verontschuldigingen aangeboden en een onderzoek gelast naar de toedracht. Wat er zaterdag precies is gebeurd, blijft voorlopig onbekend. In de strijd tegen de Talibaan voert de NAVO regelmatig aanvallen uit op Pakistaans grondgebied, voornamelijk met onbemande vliegtuigjes. Geregeld worden daarbij burgers getroffen.

De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal meldde eerder dat de Pakistanen het vuur hadden geopend, maar dat werd door Pakistaanse woordvoerders ontkend.

Eerder dit jaar leidde de Amerikaanse liquidatie van Osama bin Laden in Pakistan, volgens de Pakistaanse strijdkrachten zonder hun medeweten, al tot een flinke verslechtering van de relatie tussen beide landen.