Pakistan boycot overleg in Bonn

Pakistan neemt uit woede over NAVO-luchtaanvallen op twee militaire posten dichtbij de Afghaanse grens niet deel aan de grote internationale conferentie over Afghanistan in het Duitse Bonn van volgende week maandag. Ook een telefoontje van de Afghaanse president Hamid Karzai, die de conferentie zal voorzitten, bracht de Pakistanen gisteren niet tot andere gedachten.

De afwezigheid van Pakistan is een gevoelige klap voor de organisatoren. Zonder medewerking van de Pakistanen, die al jaren een sleutelrol spelen bij het conflict in Afghanistan, lijkt er weinig vooruitgang mogelijk. Erg hoog gespannen waren de verwachtingen van de bijenkomst in Bonn toch al niet, ook omdat pogingen om een substantieel vredesoverleg met de Talibaan van de grond te brengen vooralsnog op een mislukking zijn uitgelopen.

Bij de beschietingen aan de grens kwamen 24 Pakistaanse militairen om het leven. De Pakistaanse regering en de strijdkrachten nemen het incident hoog op. Volgens Pakistaanse militaire woordvoerders ging het om doelbewuste agressie van de kant van de NAVO.

NAVO-bronnen stellen echter dat er eerst is geschoten vanaf Pakistaans grondgebied, niet ver van de Pakistaanse militaire posten. Niet duidelijk is waarom de NAVO-vliegtuigen vervolgens de Pakistaanse posten, waarvan ze – zo bleek volgens de Pakistanen uit de communicatie over en weer – de exacte posities kenden, onder vuur namen.

Premier Yusaf Raza Gilani verklaarde eerder deze week dat er na het incident geen sprake meer kon zijn van ‘business as usual’ met de Verenigde Staten.

Intussen heeft Pakistan het televisiekanaal BBC World News uit de lucht gehaald uit onvrede over een documentaire waarin twijfel werd geuit over de wil van de Pakistanen om de Talibaan aan te pakken. Volgens de BBC is dit een aantasting van de persvrijheid. (Reuters, BBC)