Ozb-aanslag stijgt, woningwaarde daalt

Ondanks de dalende huizenprijzen moeten woningeigenaren volgend jaar opnieuw meer onroerendezaakbelasting (ozb) betalen. De gemiddelde ozb-aanslag stijgt met 3,9 procent van circa 241 naar 250 euro, volgens jaarlijks onderzoek dat de Vereniging Eigen Huis (VEH) vanochtend bekend heeft gemaakt. Tegelijkertijd daalt de gemiddelde zogenoemde WOZ-waarde van woningen met 3,4 procent van 248.700 naar 240.100 euro door de malaise op de huizenmarkt.

„Het zal veel mensen verrassen”, zegt Eigen Huis-woordvoerder Manon van Essen. „De onroerendezaakbelasting is wel gekoppeld aan de woningwaarde, maar gemeenten mogen zelf bepalen hoeveel opbrengsten ze willen hebben en passen op basis daarvan hun tarieven aan. In de jaren dat zowel de WOZ-waarde als de ozb steeg, leek het systeem logisch.”

In ruim 90 procent van de 114 onderzochte gemeenten gaan huiseigenaren meer ozb betalen. De grootste procentuele stijgingen komen voor in Noordoostpolder (42 procent, van 187 naar 265 euro), Sint Michielsgestel (18 procent, van 306 naar 360 euro) en Soest (15 procent, van 233 naar 268 euro). Van Essen: „De verklaring zal overal anders zijn, maar gemeenten als Noordoostpolder hebben iets uit te leggen.”

„We hebben tien dorpskernen met ieder zijn buurthuizen, kerken en scholen”, zegt een woordvoerder van de gemeente in Flevoland. „ Het onderhoud kost veel. En net als veel andere gemeenten moet Noordoostpolder bezuinigen. Negen miljoen euro, oplopend tot 15 miljoen euro in 2015. De ozb wordt eenmalig verhoogd en dan bevroren. Zo hopen we twee miljoen euro aan extra inkomsten te hebben. Het is geen fijne boodschap, maar wel een bewuste keuze. Al hebben we er niet bij stilgestaan dat we de hoogste stijging in Nederland zouden hebben.”