Niet gratis reizen op 5 december: OV-acties opgeschort

De Amsterdamse Metro.
De Amsterdamse Metro. Foto NRC / Arjan de Jongh

De acties in het Openbaar Vervoer van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag worden veertien dagen opgeschort. Dat meldt Abvakabo FNV zojuist.

De vakbond wilde demonstreren tegen de bezuinigingen op het OV door in de week van 12 december een hele werkdag de dienstregeling stil te zetten. Op 5 december zouden reizigers gratis kunnen reizen.

Beide acties worden nu opgeschort omdat er volgens de vakbond “voldoende aanknopingspunten” zijn na intensieve gesprekken met de Amsterdamse wethouder Wiebes. Naar aanleiding van die gesprekken is er ook weer overleg met de wethouders in Den Haag en Rotterdam op de agenda gezet. Om de gesprekken een eerlijke kans te geven worden de acties met veertien dagen opgeschort.

Personeel van de stadsvervoerders in de drie grote steden is het niet eens met de geplande verzelfstandiging van de openbaarvervoerbedrijven en de bezuinigingsplannen van het kabinet. Dat wil het OV openbaar aanbesteden en 120 miljoen euro bezuinigen. De acties van de vervoersbedrijven en vakbonden vinden al vrijwel het hele jaar plaats.

    • Peter Zantingh