Ouders van moordenaar

None

dvd en web

Beautiful Boy. Regie: Shawn Ku. ***

speelfilm

Er is ook nog die andere We Need to Talk about Kevin. Minder emotioneel en lyrisch, maar met dezelfde vraag: hoe voelen ouders van een massamoordenaars zich? Wat als je Tristan van der V. of van Anders Breivik hebt opgevoed? Is hij zo geboren of heb je hem zo gemaakt? Welke signalen zag je over het hoofd? Wat zegt zijn monsterlijke daad over jou?

Voert We Need to Talk about Kevin, deze week in de bioscoop, ons regelrecht het vuurrood knapperende vagevuur in het hoofd van moeder Eva in, het in Nederland direct op dvd uitgebrachte Beautiful Boy lijkt zich af te spelen in een klamme mist. De ouders dazen daar rond, verdoofd door de enormiteit van hun schaamte.

Ook hier hebben we te maken met ouders die zichzelf iets te verwijten hebben – wie heeft dat niet? Kate en Billy (Maria Bello en Martin Sheen) zijn grondig van elkaar vervreemd; nu zoon Sammy (Kyle Gallner) studeert, zoekt Billy op internet naar een eigen appartement. Heeft die huiselijke kilte Sammy zo onzeker en gedeprimeerd gemaakt? En hadden de alarmbellen niet moeten afgaan bij dat laatste telefoontje voordat hij erop los schoot en daarna zichzelf het leven benam? Vader gaf de telefoon die avond afwezig door aan ma, die het hield op wat troostrijke woorden over eenzaamheid die wel voorbij gaat.

Beautiful Boy is zo’n film waarop acteurs dol zijn: een emotionele slalom waarbij alles uit de kast kan. Kate en Billy doorlopen hun eigen rouwverwerking, van verbijstering via (zelf)verwijt tot berusting. Kate stort in en krabbelt op, Billy blijft in ontkenning steken en valt des te dieper. Het is virtuoos wat Bello en Sheen laten zien, maar de koele, ingehouden stijl van regisseur Shawn Ku, hoe nobel ook, maakt dat Beautiful Boy niet diep raakt. Eerder goed dan groots, en zonder echte verrassingen, of het moet de observatie zijn dat massamoord een verkild huwelijk kan redden. Want dan heb je elkaar weer even nodig.

Coen van Zwol

    • Coen van Zwol