Gbagbo aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid

Gbagbo in oktober vorig jaar op een bijeenkomst van zijn partij. Foto Reuters / Luc Gnago

Bij het Internationaal Strafhof zijn vier aanklachten van misdaden tegen de menselijkheid ingediend tegen de oud-president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo. Dat maakte aanklager Luis Moreno-Ocampo vanochtend bekend.

“Gbagbo staat terecht voor zijn individuele verantwoordelijkheid in de aanvallen van zijn troepen tegen burgers”, aldus Moreno-Ocampo. “Hij is onschuldig tot het tegendeel is bewezen en hij heeft alle recht en alle mogelijkheden om zich te verdedigen.”

Moreno-Ocampo benadrukte dat beide kampen van het politieke toneel in Ivoorkust misdrijven hebben begaan in de chaos na de verkiezingen en dat zijn onderzoek voortduurt:

“We zullen onpartijdig en onafhankelijk bewijs verzamelen en toekomstige gevallen voor de rechter brengen, ongeacht de politieke overtuiging. Leiders moeten begrijpen dat geweld niet langer een optie is om macht te winnen of vast te houden. De tijd van straffeloosheid voor dergelijke misdrijven is voorbij.”

Een vliegtuig met Gbagbo arriveerde vannacht even voor vier uur geland op Rotterdam Airport. Een konvooi met zwarte auto’s heeft hem vervolgens overgebracht naar het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Gisteravond werd al bekend dat Gbagbo in het vliegtuig richting Nederland zat. Het Strafhof vaardigde eerder op de dag een arrestatiebevel uit tegen Gbagbo, die verantwoordelijk zou zijn voor onder meer moorden, verkrachtingen en andere misdaden. Waarvoor hij door het Strafhof precies wordt vervolgd is nog niet bekend.

Gbagbo verloor volgens internationale waarnemers de verkiezingen in november 2010, maar weigerde zijn macht af te staan aan de vermeende winnaar en de huidige president van Ivoorkust, Alassane Ouattara. Pas in april van dit jaar werd hij afgezet.

Gbagbo is het eerste voormalig staatshoofd dat door het Internationaal Strafhof gevangen is genomen sinds het hof in 2002 werd opgericht. De Sudanese president Omar al-Bashir is door het ICC aangeklaagd, maar weigert zichzelf uit te leveren. De vroegere Liberiaanse krijgsheer Charles Taylor en wijlen de Joegoslavische president Slobodan Milosevic zijn voor speciale, ad hoc tribunalen naar Nederland gebracht.

    • Pim van den Dool