Openbare steniging van het managementgilde

Journalist en historicus Marcel Metze heeft een pamflet geschreven ter ere van het 25-jarig bestaan van uitgeverij Balans. In De hoogmoedigen beschrijft hij de opkomst van de manager in het bedrijfsleven, iets waar Metze van gruwelt.

Marcel Metze heeft een nieuw boek geschreven. Dit keer geen onthullende studie over een multinational (Philips), een sector (bankwezen) of een politieke partij (CDA), geen uitputtende biografie (Anton Philips) en evenmin een bestelde bedrijfsgeschiedenis (Rijkswaterstaat). Nee, de productieve onderzoeksjournalist schreef dit keer een boek dat eerder een werkstuk moet worden genoemd, of een pamflet.

Het boekje van nog geen honderd bladzijden verscheen eerder deze maand in een serie ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Metze’s uitgeverij Balans.

De hoogmoedigen beschrijft de opkomst van ‘de manager’ in het bedrijfsleven en de (semi-)publieke sector. Een ontwikkeling, zo blijkt herhaaldelijk, waar Metze van walgt. Managers: er zijn er veel te veel, ze verdienen veel te veel en ze hebben voor veel (collectieve) ellende gezorgd.

Moderne managers, de ‘MBA-types’, zijn ‘behalve egocentrisch, overbetaald en monomaan ook nog eens fundamenteel conservatief’, luidt een van de vele karakterschetsen. Metze wijt de huidige economische problemen onomwonden aan het overmatige zelfvertrouwen van mensen die aan de touwtjes trokken.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Zaterdag 26 november 2011, pagina 14 - 15. Abonnees kunnen de hele recensie van Philip de Witt Wijnen hier lezen.

    • een onzer redacteuren