Op school moet je normaal zijn, niet creatief

In de rubriek Jong schrijven jongeren over jongeren en media. Meer columns en reacties op het blog nrc.nl/jong.

Op 20 november vond het TEDxYouth Event plaats in Amsterdam, het zusje van de grote TED: conferenties voor slimme mensen. TedxYouth is een evenement voor jongeren tussen de twaalf en achttien jaar die een goed idee of cool project hebben. Helaas was ik niet aanwezig. Niet omdat mijn idee niet goed genoeg was, maar omdat ik tot aan mijn nek in de schoolexamens zat. Gelukkig heb ik de TEDTalks via een livestream kunnen volgen. In één woord: inspirerend!

Het thema was Bringing Ideas Alive. De sprekers op dit event waren briljant. Zo is Jossef Kallid (9) een radiopresentator en niet zomaar één. Hij maakt radio vanuit een asielzoekerscentrum. Meike Obdeijn (22) werd getroffen door een ziekte waardoor ze haar been verloor, maar ze gaf niet op. Haar doel is om in 2016 mee te doen aan de Olympische Spelen. Ook Pelle Brakkee (18) gaf een inspirerende talk, over het jonge ondernemerschap. Over hoe je als jonge ondernemer dingen kunt bereiken: door te durven vragen.

Alle sprekers zijn doorzetters, creatievelingen, jongeren die het verschil maken en ze zijn een voorbeeld. Niet alleen voor leeftijdsgenoten maar naar mijn idee ook voor de ‘volwassen wereld’. Jongeren hebben zoveel ideeën, talenten, gedachten en projecten waar niet altijd naar geluisterd of naar gekeken wordt. Iemand op het event zei: „Leraren weerhouden ons van creatieve ideeën.”

Tot op zekere hoogte kun je doen wat je wil, maar écht met je kop boven het maaiveld uitsteken kan niet. Je wordt tegengehouden door school, waar je moet zijn zoals de ‘normale leerling’. Ik wil het breder trekken: de hele volwassen maatschappij weerhoudt ons van creatieve ideeën en dat is zonde. Heel erg zonde.

    • Marissa van Loon