Ook Wall Street in de lift na maatregelen centrale banken

NEW YORK, NY - NOVEMBER 30: A trader works on the floor of the New York stock Exchange on November 30, 2011 in New York City. Following news that the Fed will act with other central banks to support liquidity and boost the global economy, the Dow Jones industrial average (INDU) rose 382 points, or 3.3% in morning trading. Spencer Platt/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == Blijde gezichten vandaag op de beurs in New York. Foto AFP / Spencer Platt

In navolging van de Europese aandelenmarkten zijn ook de beurzen in de Verenigde Staten vandaag met flinke winstcijfers gesloten.

Aan het einde van de beursdag konden in New York plussen van meer dan 4 procent worden genoteerd. Dow Jones steeg met 490,05 punten tot de slotkoers van 12.045,68, een plus van 4,24 procent. Nasdaq Composite sloot de dag met 104,83 punten 4,17 procent hoger af. S&P500 eindigde op 1.246,96, een plus van maar liefst 4,33.

Beleggers op de Amerikaanse markten reageerden positief op de maatregelen van Europese centrale banken om de prijs voor dollarleningen te verlagen en om sneller en gemakkelijker valuta uit te wisselen. Die maatregelen moeten vooromen dat banken onderling niet meer aan elkaar durven uitlenen, zoals tijdens de vorige crisis in 2008.

    • Dirk Wijnand de Jong