Mysterieuze drones

TO GO WITH AFP STORY BY ADEL ZAANOUN An Israeli drone is seen over Rafah town in the southern Gaza Strip on October 30, 2011. Israeli drones, linked in the minds of the residents of Gaza to many assassinations of local militant leaders by Israel, are referred to in colloquial Arabic in the impoverished territory as the "zannana" in reference to its deafening noise. AFP PHOTO/ SAID KHATIB
TO GO WITH AFP STORY BY ADEL ZAANOUN An Israeli drone is seen over Rafah town in the southern Gaza Strip on October 30, 2011. Israeli drones, linked in the minds of the residents of Gaza to many assassinations of local militant leaders by Israel, are referred to in colloquial Arabic in the impoverished territory as the "zannana" in reference to its deafening noise. AFP PHOTO/ SAID KHATIB AFP

Het is allemaal fictie, maar het lijkt verdomde echt. Een Nederlandse luchtmachtmajoor bombardeert elke dag doelen in Afghanistan, niet vanaf 15.000 voet boven de Hindu Kush, maar vanuit een afgesloten container op een Nederlandse luchtmachtbasis. Majoor Victor Doomen (call sign: Fruity) is een ‘operator’ van een UAV, een Unmanned Aerial Vehicle. Met zijn onbemande vliegtuigje levert hij luchtsteun aan NAVO-troepen in Afghanistan. Aan het einde van de dag rijdt hij gewoon naar huis in zijn oude Volvo.

„Hoe was je dag vandaag?”, vraagt zijn vrouw hem elke avond. „Gewoon”, zegt majoor Doomen dan schouderophalend. „Just another day at the office.”

Zoals gezegd: de missies van majoor Doomen zijn verzonnen. De Nederlandse luchtmacht beschikt niet over Reapers waarmee je lasergeleide bommen kunt afwerpen op Talibaanstrijders. Maar in de korte film Drone van regisseur Jaap van Heusden lijkt het allemaal heel aannemelijk. De film maakt deel uit van de serie Duivelse dilemma’s, die een indruk wil geven van de morele problemen waarvoor mensen komen te staan als ze moeten kiezen tussen twee kwaden. In het geval van majoor Doomen moet die keuze in een split second worden gemaakt: drukt hij op het rode knopje op zijn joystick of niet?

Steven Derix

    • Steven Derix