Mozarts zuster door Franse bril

scene uit de film Nannerl, la soeur de Mozart (2010) FOTO: Arti Film Photographies de plateau / "Nännerl Mozart" de René Féret

Nannerl. La soeur de Mozart. Regie: René Féret. Met: Marie Féret, Marc Barbé In: 9 bioscopen. ***

René Féret schotelt in zijn stijlvolle Nannerl. La soeur de Mozart de toeschouwer een verfranste familie Mozart voor. De film is deels een op historische bronnen gebaseerde kroniek van de reisjaren van Wolfgang, zijn eveneens begaafde zuster Maria-Anna (‘Nannerl’, goed gespeeld door Marie Féret) en hun ambitieuze vader Leopold, die zijn dochter verbood te componeren, en al zijn kaarten op het genie van zijn zoon zette. Of daarmee een geniaal componiste in de knop is gebroken, zullen we nooit weten. Maar de film is ook een heel Franse bespiegeling over uiterlijke vorm, maskerades, seksualiteit en decadentie, als de familie Mozart (fictief) aan het hof van Versailles terecht komt. De mengvorm van historische reconstructie èn geraffineerd fictie is voor de meer rechtlijnig ingestelde kijker niet helemaal bevredigend. Maar wie houdt van alles waarin de Franse kwaliteitscinema van oudsher sterk is, moet zeker gaan.

Peter de Bruijn

    • Peter de Bruijn