‘Moslimbroederschap aan kop in Egyptische verkiezingen’

De islamitische partijen gaan aan de leiding in de Egyptische verkiezingen. Dat zeggen Egyptische rechters die toezicht hebben op de tellingen, zo meldt AP.

Volgens de rechters heeft de Moslimbroederschap, de machtigste Egyptische fundamentalistische partij, het grootste deel van de stemmen in de steden Alexandrië, Luxor, Port Said, Fayoum en Kafr el-Sheik, met tussen de 30 tot 70 procent van de stemmen geteld. Het was nog te vroeg om iets te kunnen zeggen over de uitslag in de hoofdstad Kairo.

De Nour-partij, bestaande uit ultraconservatieve islamitische salafisten, en de alliantie van liberaal-seculiere partijen, zouden daarna volgen. De rechters konden niet ingaan op de hoeveelheid stemmen voor deze partijen. Ze spraken op voorwaarde van anonimiteit, omdat zij niet gemachtigd waren om te spreken met de pers.

Pas één ronde achter de rug, verkiezingen duren tot eind januari

Dit zijn voorlopige uitslagen van de eerste ronde in één district. Egypte is in drie districten verdeeld. Maandag en dinsdag is er voor het lagerhuis gestemd in onder meer Kairo en Alexandrië. In elk district worden twee rondes gehouden die twee dagen duren. Daarom zijn de verkiezingen pas ergens in januari afgerond, waarna nog verkiezingen voor het hogerhuis volgen.

‘Winst Moslimbroederschap geen wonder, salafisten verrassend’

NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants over de voorlopige uitslagen:

“Omdat dit pas over de eerste ronde gaat, kan de uitslag nog worden bijgesteld door de resultaten uit de provincies. Het is geen wonder dat de Moslimbroederschap aan de leiding gaat. Deze tamelijk fundamentalistische, conservatieve partij is in Egypte erg populair omdat ze goed georganiseerd zijn en veel sociaal werk hebben verricht in bijvoorbeeld ziekenhuizen en scholen. Eigenlijk alles wat de regering liet liggen. De salafisten zijn de verrassing van de afgelopen maanden. Zij zijn nog weer veel radicaler dan de Moslimbroederschap. Maar het gaat hier in beide gevallen niet om gewapende bewegingen. Ook kan de partij van Mubarak, de Nationale Democratische Partij, nog groter worden.”

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Marije Willems