Londen verwacht minder groei en bezuinigt meer

De Britse economie zal tot midden volgend jaar niet of nauwelijks groeien, en kan door de crisis in de eurozone in een recessie belanden. Deze waarschuwing gaf minister van Financiën George Osborne gistermiddag aan het Lagerhuis. Hij presenteerde daar zijn begroting voor 2012.

Eerder op de dag had het onafhankelijke Office of Budget Responsibility de groeivoorspellingen voor 2012 naar beneden bijgesteld, naar 0,7 procent. In maart dacht het bureau nog aan een groei van 2,5 procent, wat toen al door analisten onrealistisch optimistisch werd genoemd.

Om het verslechterende economische klimaat het hoofd te bieden, kondigde Osborne opnieuw bezuinigingen in de publieke sector aan. Zo zullen er bovenop de al 400.000 aangekondigde ontslagen, nog eens 310.000 banen verdwijnen.

Dat viel slecht bij de vakbonden, die voor vandaag een grote staking hadden georganiseerd uit onvrede over pensioenvoorstellen voor overheidspersoneel. Ruim 2 miljoen Britten in overheidsdienst legden vanochtend het werk neer. In vrijwel het hele land waren daardoor scholen, gemeenteloketten en rechtbanken gesloten en draaiden ziekenhuizen met een vakantierooster. Bij de douane werden lange rijen verwacht, al leek dat vanochtend mee te vallen.

Osborne noemde de maatregelen noodzakelijk. Hij wil niet afwijken van de bezuinigingsplannen die de coalitie vorig jaar heeft opgesteld, al zei hij tot 2015, een jaar extra, nodig te hebben om het begrotingstekort van 11 procent terug te dringen. Dat komt onder meer omdat de overheid volgend jaar waarschijnlijk 100 miljard pond (116 miljard euro) meer moet lenen dan verwacht.

Om economische groei te stimuleren kondigde Osborne een aantal maatregelen voor het klein- en middenbedrijf aan. Zo komt er een belastingverlichting voor investeerders die geld stoppen in beginnende bedrijven, kredietverlichting voor kleine bedrijven, en extra geld voor werkgelegenheidsprogramma’s voor jongeren en voor investeringen in grote infrastructurele projecten.

Om de gewone Brit enigszins te ontzien, gaat een voorgenomen verhoging van de accijns op benzine niet door, komt er een maximum prijsverhoging voor treinkaartjes, en wordt er geïnvesteerd in nieuwe scholen en in uitbreiding van de gratis kinderopvang.