Levensechte ode aan de fantasie

Het wonderlijke leven van Jackie Fontanel, door Kasper van Kooten. Gezien: 29/11 Kleine Komedie, Amsterdam. T/m 4/6. Inl. dezaakvermaak.nl ****

„Ga weg en kom terug met een mooi verhaal”, luidt de levensleus van de opa die hoofdpersoon is in de nieuwe voorstelling van Kasper van Kooten. En de kleinzoon (Van Kooten) heeft inderdaad een mooi verhaal. Grootvader kon altijd boeiend vertellen over de legendarische avonturier Jackie Fontanel die hij had ontmoet in het enerverende New York van de jaren dertig. Voor zijn kleinzoon wordt die mythische figuur een held.

Na de eerste omtrekkende bewegingen, waarin Van Kooten een nogal opgewonden stemmetje opzet dat zijn vertelling enigszins in de weg staat, maakt hij zijn intrige steeds intrigerender – en dan laat hij de spanning niet meer los. Hij haalt jongensherinneringen op met een tragikomische toonzetting, vertelt over een gevarieerd liefdesleven en roept de romantiek op van tropische paradijzen. . Waarna het geheim van Fontanel tenslotte wordt onthuld in een pakkende slotscène.

Van Kooten lardeert zijn verhaal met songs van eigen hand in thirties-stijl, met scherpgeslepen syncopen gespeeld door een bijpassende jazzkapel – niet op het toneel, maar geprojecteerd in authentiek ogend zwartwit. Alsof het filmbeelden uit de jaren dertig zijn, net als de vele taferelen van exotische locaties die voortdurend sfeerverhogend worden vertoond.

Een ode aan de fantasie is dit, vormgegeven als een levensechte documentaire.

    • Henk van Gelder