Kortkolom kunst

Geen steun voor downloadverbod

Door onze cultuurredactie

Rotterdam. Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen een verbod op het downloaden van films en muziek van illegale bronnen. Dat bleek vanmorgen tijdens de commissievergadering over auteursrecht, waar zowel PVV, SP, D66, GroenLinks en CDA het voorstel van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) afwezen. Er bestaan bezwaren tegen het ‘criminaliseren’ van internetters die af en toe een mp3’tje downloaden. Het kabinet houdt vast aan een afgeslankte versie van het voorstel; Teeven wil zijn plannen zo aanpassen dat particuliere internetters niet de dupe zullen worden:

De entertainmentbranche wil graag een downloadverbod om via de rechter websites te laten blokkeren die geld verdienen met het verspreiden van illegaal gekopieerde bestanden. Alleen dan kunnen legale alternatieven renderen en krijgen kunstenaars hun geld, is de redenatie. In de praktijk is al wel een toename van het aantal legale online muziek- en videodiensten te zien, maar die leveren in Nederland relatief weinig geld op.

Vier jaar cel voor arts van Michael Jackson

Londen. Conrad Murray, de arts van de overleden zanger Michael Jackson, is veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Drie weken geleden bevond een jury de arts schuldig aan de dood van de popster, na een zes weken durende rechtszaak. Vier jaar cel is de hoogste straf die Murray kon krijgen en gelijk aan de eis van de aanklagers. Jackson overleed aan een overdosis van slaapmiddel Propofol. De advocaten van Murray verklaarden eerst dat Jackson die zichzelf had toegediend, maar trokken die verklaring later weer in. De zanger overleed in juni 2009. (Novum)

British Museum koopt etsen Picasso met gift

Londen. Het British Museum in Londen heeft een complete set van honderd etsen van Picasso gekocht, nadat het een gift van een fondsbeheerder uit de Londense City had ontvangen. De etsen, ook bekend als de Vollard Suite, werden gemaakt tussen 1930 en 1937 en tonen onder meer Picasso’s 17-jarige muze Marie-Therese Walter en de studio waar hij werkte. De etsen worden tentoongesteld van 3 mei tot en met 2 december 2012. (BBC)