Kortkolom buitenland

Zorg om bouw van reactor in Noord-Korea

Seoul. Noord-Korea boekt snelle vooruitgang met een project om uranium te verrijken en een lichtwaterreactor te bouwen. Dit heeft een niet nader geïdentificeerde woordvoerder van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vanmorgen verklaard. Hoewel al langer bekend was dat Noord-Korea een eigen lichtwaterreactor bouwde, wakkerde het nieuws in het buitenland de zorg aan dat de Noord-Koreanen zo de beschikking krijgen over een alternatieve manier om kernwapens te ontwikkelen. Volgens de Noord-Koreanen is de reactor voor vreedzaam gebruik bedoeld. (AP, BBC)

Turkije stelt sancties tegen Syrië in

Ankara. Turkije bevriest alle financiële verkeer met Syrië als onderdeel van sancties om het regime van president Bashar al-Assad te dwingen het geweld tegen betogers te beëindigen. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, vandaag in Ankara bekendgemaakt. Turkije, tot voor zeer kort een belangrijke handelspartner van Syrië, zal verder alle transport van wapens en ander materieel naar Syrië blokkeren. De Turkse maatregelen volgen op sancties van de Arabische Liga tegen Syrië. Volgens Davutoglu is Assads regime „aan het einde van zijn weg”. (Reuters)

Benkirane wordt premier Marokko

Rabat. De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft gisteren de leider van de fundamentalistische Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD), Abdelilah Benkirane, benoemd als premier. De gematigde PJD werd in de verkiezingen van vrijdag met 27 procent van de parlementszetels de grootste partij. Die levert, volgens de nieuwe grondwet, de premier. De partij heeft beloofd te vechten tegen corruptie en voor meer democratie, en sociale ongelijkheid aan te pakken. Benkirane begint nu coalitie-onderhandelingen met de Koutla, een seculier blok van drie partijen dat de ruggegraat van de huidige regering vormt. (Reuters)

Senaat Nigeria neemt antihomowet aan

LAGOS. De Nigeriaanse senaat heeft gisteren ingestemd met een wetsvoorstel dat het homohuwelijk, organisaties die opkomen voor homorechten en uitingen van genegenheid tussen mensen van dezelfde sekse verbiedt. De wet gaat veel verder dan het ontwerp. Stellen die trouwen kunnen veertien jaar celstraf krijgen. Getuigen bij de bruiloft, of mensen die op een andere manier helpen, tien jaar. Seks tussen mensen van hetzelfde geslacht was al verboden in Nigeria. Homoseksuelen worden gediscrimineerd en mishandeld. In sommige staten in het noorden geldt islamitische wetgeving waaronder homo’s en lesbiennes gestenigd kunnen worden. Het wetsvoorstel moet nog door het Huis van Afgevaardigden worden goedgekeurd. (AP)

Oppositie Congo wil verkiezing annuleren

Kinshasa. Vier Congolese presidentskandidaten hebben gisteren opgeroepen de verkiezingen van deze week ongeldig te verklaren wegens fraude. Kiezers kregen vandaag een extra dag om te stemmen na problemen bij de stembureaus. De verkiezingen begonnen maandag met grote logistieke problemen en leiden tot geweldsincidenten in verschillende steden. In hoofdstad Kinshasa kwamen berichten over stembureaus zonder stembiljetten en incomplete kieslijsten. Volgens de kiescommissie hebben slechts 485 van de 61.380 stembureaus de stemming niet kunnen afronden. Het zijn de tweede verkiezingen in Congo na de burgeroorlog (1998-2003). De verkiezingen in 2006 werden door de VN georganiseerd. (AP, BBC)