Kortkolom binnenland

Clubhuis Satudarah om drugs doorzocht

Rotterdam. In een groot onderzoek naar drugshandel zijn agenten van de Nationale Recherche vanochtend vroeg begonnen met een doorzoeking van het clubhuis van de motorclub Satudarah in Tilburg. De politie deed ook invallen in woningen en bij een Tilburgs verhuurbedrijf van limousines dat in handen is van Satudarahleden. Er zijn zo’n tien mensen opgepakt. De acties houden verband met een omvangrijk onderzoek naar criminele activiteiten van leden van motorclubs. Het Openbaar Ministerie beklemtoont dat het onderzoek zich richt op individuele verdachten en niet op de motorclubs. (NRC)

Geld beschikbaar voor zorg ‘oude’ veteranen

Den Haag. Minister Hillen (Defensie, CDA) heeft bekendgemaakt dat hij de 110 miljoen euro bijeen heeft die nodig is voor de zorg aan militairen die geleden hebben onder hun uitzending naar het buitenland. Na overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken krijgt Hillen 107 miljoen uit een fonds waarmee internationale militaire operaties als die in Afghanistan worden betaald. Defensie draagt de rest bij. Het geld is bedoeld voor ongeveer tweeduizend veteranen die voor 2007 beschadigd van een missie terugkeerden. Voor jongere veteranen waren al maatregelen genomen. (NRC)

Pedofielenclub kan niet strafrechtelijk vervolgd

Den Haag. Pedofielenvereniging Martijn kan niet strafrechtelijk worden vervolgd. Dat heeft minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) gisteravond gezegd in Tweede Kamer. Onder andere CDA en de ChristenUnie drongen erop aan dat Opstelten het Openbaar Ministerie zou dwingen de pedofielenvereniging strafrechtelijk te vervolgen. Volgens Opstelten is daar momenteel onvoldoende aanleiding toe. Opstelten wil afwachten of de civiele rechter besluit tot een verbod. (NRC)

Vijf jaar cel geëist in spionagezaak piloot

Den Haag. Tegen een voormalige F-16-piloot die wordt beschuldigd van spionage heeft het Openbaar Ministerie (OM) gisteren vijf jaar cel geëist. De 37-jarige Chris V. zou voor 500.000 euro staatsgeheime informatie hebben willen verkopen aan de militair attaché van de Russische ambassade in Nederland. Hij werd in maart aangehouden na een ontmoeting met de Rus. Volgens het OM hoopte V. met de verkoop zijn financiële problemen op te lossen. (NRC)

Directeur Gelredome vast na dood echtgenote

Arnhem. De directeur van het Arnhemse stadion Gelredome zit vast op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn vrouw. De 47-jarige man had zelf de politie gebeld en aangegeven dat hij zijn vrouw had gedood. De 45-jarige vrouw werd maandagnacht zwaargewond aangetroffen na melding van huiselijk geweld. Ze bezweek gistermiddag in een ziekenhuis aan haar verwondingen, meldde de politie. (Novum)

Kamer: Israël steunen bij ‘terreurverdediging’

Den Haag. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat Nederland politieke steun aan Israël geeft als dat land zich verdedigt tegen terreurdaden. Gisteren steunden D66, CDA, ChristenUnie, SGP en VVD een motie van PVV-Tweede Kamerlid Raymond de Roon die vindt dat Israël bij een terreurdaad de „nodige maatregelen moet kunnen nemen”. Eerder verwierp een Kamermeerderheid een motie van PvdA-Kamerlid Frans Timmermans die opriep dat een preventief militair ingrijpen tegen Iran moet worden afgewezen. (NRC)