Kanker? Wil je nog een kopje thee?

scene uit de film 50/50 (2011) FOTO: Benelux Film
scene uit de film 50/50 (2011) FOTO: Benelux Film

50/50. Regie: Jonathan Levine. Met: Joseph Gordon-Levitt, Seth Rogen, Anna Kendrick, Bryce Dallas Howard. In: 22 bioscopen. ****

Een komedie over kanker hoeft niet smakeloos te zijn. Zeker niet als de film is gebaseerd op een waar gebeurde casus, zoals het geval is bij 50/50. Scenarist Will Reiser verwerkte veel van zijn eigen ervaringen met een zeldzame vorm van ruggemergkanker in zijn grappige én emotionerende scenario. Altijd voel je de oprechtheid van de film, zelfs als hij gevaarlijk dicht bij platheid komt.

50/50 wisselt moeiteloos een aangrijpende scène over de angst voor de dood af met eentje waarin de hoofdpersoon zijn haar afscheert met de tondeuse waarmee zijn beste vriend zijn konthaar scheert.

In hoofdzaak is 50/50 een ‘bromance’ over de hechte vriendschap tussen de zieke Adam (Joseph Gordon-Levitt) en zijn vriend Kyle (Seth Rogen). De immer optimistische Kyle probeert Adam op te monteren en profiteert ondertussen van de kanker van zijn vriend. In een geestige scène in een boekhandel waar de twee boeken over kanker zoeken, doet hij zich voor als betrokken, sympathieke vriend en regelt zo een date met de verkoopster.

De latente homoseksuele gevoelens die altijd kleven aan de bromance worden bekrachtigd in een scène waarin Kyle de overspelige vriendin van Adam de deur wijst, en Adam opmerkt dat Kyle altijd al jaloers was op zijn vriendinnen. Meer aandacht voor hen betekent immers minder aandacht voor Kyle. Zo’n serieus moment zal je minder snel aantreffen in de ‘bromances’ van producent en regisseur Judd Apatow, waarmee Seth Rogen doorbrak.

50/50 is niet alleen sterk in de momenten waarop galgenhumor duidelijk een defensiemechanisme is tegen de gevoelens van onmacht en angst voor de dood. Ook de paar scènes waarin Adam zijn dominante moeder – een sterke bijrol van Angelica Huston – vertelt over zijn ziekte treffen doel. Hun relatie is moeizaam, maar van zijn jonge psychotherapeute (Anna Kendrick) leert Adam dat het eenvoudiger is om je verstandhouding met je ouders te wijzigen dan je ouders zelf.

Eerst zijn hun scènes grappig, vooral die waarin zij groene thee voor hem maakt, want dat schijnt de kans op kanker te verminderen, waarop hij droogjes zegt ‘Mam, ik heb al kanker’. Eenmaal in het ziekenhuis volgt een ontroerende scène vlak voordat hij de operatiekamer wordt binnengereden. Gelukkig is de kans 50 procent dat hij het haalt.

André Waardenburg

    • André Waardenburg