Jongeren gaan echt geen cd's meer kopen

Staatssecretaris Teeven van Justitie wilt het gratis downloaden van muziek en films onrechtmatig maken. Hij wil de ruimte krijgen om aanbieders van gratis muziek te vervolgen, niet de downloaders.

Natuurlijk worden allerlei klassieke cijfertjes uit de kast gehaald, natuurlijk van Buma/Stemra en de vereniging voor muzikanten. Er zijn verschillende meningen en standpunten over, maar ik vroeg mij af of er een luttele seconde is nagedacht over de jongeren. Na een verbod zullen jongeren op een andere manier muziek downloaden, want ze kopen geen cd’s. Echt niet.

Ik behoor zelf tot de kleine, uitzonderlijke groep van mensen die een cd kopen als ze de artiest eerst illegaal hebben beluisterd, en dan tot de conclusie komt dat die erg tof is – ook omdat ik weet hoe naar het is als je niet betaald krijgt voor iets wat je doet.

Maar het overgrote deel van de jongeren zal dit niet doen, en dus zullen zij zich massaal verschansen achter YouTube (wat een groot gedeelte nu al doet) of Spotify. De absolute verkoop zou niet stijgen, want als iemand écht gratis muziek wil beluisteren, dan vindt hij of zij daar een manier voor.

Sinds kort is er wel een stijging van jongeren die een Spotify-abonnement kopen. Want sinds een groot deel van jong Nederland is uitgerust met smartphones mét mobiel internet, is het maandelijks afdragen van een klein bedrag opeens een veel simpelere manier dan steeds weer je muziek moeten bijwerken met de nieuwste top-40-hits. Want die staan gewoon op Spotify, onbeperkt te beluisteren, zonder reclame, mits je een abonnement hebt.

Ongetwijfeld zal dit dilemma zich nog oneindig voortslepen, maar dat er enige bereidheid is gekomen bij jongeren om wellicht een klein bedrag per maand te betalen voor muziek, dat kun je zeker vaststellen.

    • Rutger de Quay