Jongeren opgepakt voor bekogelen Iraanse ambassade in Bern

De Iraanse ambassade in Bern, Zwitserland, waar twee jongeren vandaag zijn aangehouden. Foto Google Street View

In Zwitserland hebben politieagenten vandaag twee jonge mannen aangehouden nadat zij de Iraanse ambassade in Bern hadden bekogeld met brandbommen en stenen. De politie heeft te kennen gegeven dat beveiligers de twee jongens vlak na het incident overmeesterden en overdroegen aan agenten.

Waarom de jongeren het gemunt hadden op de diplomatieke post van Iran is niet bekend. De actie vond plaats kort nadat Groot-Brittannië had besloten zijn voltallige ambassadepersoneel in Teheran terug te trekken. Dit in reactie op de bestorming van de Britse ambassade door een woedende menigte een dag eerder. Londen gaf tevens Iraanse diplomaten in Groot-Brittannië te verstaan dat ze het land binnen 48 uur moeten verlaten.

In navolging van Groot-Brittannië besloten vandaag ook Frankrijk, Duitsland en Noorwegen hun ambassadeur terug te roepen. Aan het einde van de middag maakte ook het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend dat de ambassadeur voor consultaties wordt teruggeroepen. Zwitserland speelt van oudsher een neutrale bemiddelingsrol tussen westerse landen en Iran.

    • Dirk Wijnand de Jong