Islamitische organisatie maant Syrië te stoppen met buitensporig geweld

Qatari Premier and Foreign Minister Sheikh Hamad bin Jassem al-Thani smiles during a meeting of the Organisation of Islamic Conference (OIC) in the Saudi coastal city of Jeddah on November 30, 2011. Foreign ministers of the world's largest Muslim body urged Syria to cooperate with the Arab League, which imposed unprecedented sanctions on Damascus over its crackdown on months of protests. AFP PHOTO/AMER HILABI
Qatari Premier and Foreign Minister Sheikh Hamad bin Jassem al-Thani smiles during a meeting of the Organisation of Islamic Conference (OIC) in the Saudi coastal city of Jeddah on November 30, 2011. Foreign ministers of the world's largest Muslim body urged Syria to cooperate with the Arab League, which imposed unprecedented sanctions on Damascus over its crackdown on months of protests. AFP PHOTO/AMER HILABI De premier en minister van Buitenlandse Zaken van Qatar Sheikh Hamad bin Jassem al-Thani tijdens de IOS-bijeenkomst in Djedda, Saoedi-Arabië. Foto AFP / Amer Hilabi

In navolging van talloze andere grote mogendheden heeft ook de Organisatie van de Islamitische Samenwerking (OIS) Syrië opgeroepen om “onmiddellijk de toepassing van buitensporig geweld te stoppen”.

De intergouvernementele organisatie waarbij 57 (voornamelijk) islamitische landen zijn aangesloten liet dat vandaag na afloop van een bijeenkomst in Saoedi-Arabië in een verklaring weten. Het hoofd van de OIS sprak eerder dat de lidstaten een poging zullen ondernemen om een oplossing te vinden voor de politieke crisis in Syrië, zonder de hulp van buitenaf.

Door de toenemende druk van de internationale gemeenschap raakt Syrië steeds verder in een isolement. Eerder deze maand schorste de Arabische Liga Syrië als lidstaat, gevolgd door een reeks ongekend harde sancties. Onder meer werden grote delen van de handel met de Syrische regering stilgelegd, alsmede een reisverbod voor hoge functionarissen en het bevriezen van tegoeden van president Bashar al-Assad en zijn topmedewerkers.

Ook buurland Turkije, ooit een trouwe bondgenoot van Syrië, maakte vandaag bekend economische sancties tegen het regime in te stellen. De Verenigde Staten verwelkomde dat besluit en zei dat deze “politieke welwillendheid” helpt Syrië verder helpt isoleren.

In Syrië worden al meer dan acht maanden lang de protesten van burgers, die willen dat de Syrische president Bashar al-Assad opstapt, met geweld neergeslagen. De Verenigde Naties melden dat daarbij inmiddels meer dan 3.500 mensen om het leven zijn gekomen.

    • Dirk Wijnand de Jong