Inval bij motorclub Satudarah in Tilburg

De nationale recherche heeft vandaag een inval gedaan bij een clubhuis van de Molukse motorclub Satudarah in Tilburg. De agenten vielen het clubhuis aan de Piushaven om zes uur binnen, zo zei een woordvoerder van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie tegen persbureau Novum.

De nationale recherche heeft vandaag onder meer een inval gedaan bij een clubhuis van de Molukse motorclub Satudarah in Tilburg. De agenten vielen het clubhuis aan de Piushaven om zes uur binnen, zo zei een woordvoerder van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie tegen persbureau Novum.

De recherche heeft tot nu toe vijf mannen en enkele partners van de mannen aangehouden. Zij worden volgens de advocaat van de motorclub, Erik Thomas, verdacht van het overtreden van de Opiumwet en het vormen van een criminele organisatie. Ze zouden niet allemaal lid zijn van Satudarah. De verdenking staat volgens Thomas los van de motorclub.

“De inval daar is alleen gedaan omdat sommige verdachten daar vaak over de vloer kwamen.”

In oktober werden elf leden van de motorclub aangehouden. Een deel werd gearresteerd bij een inval in een clubhuis van Satudarah in het Brabantse Zundert en de anderen in Breda en op de A16. Ze werden aangehouden voor de bedreiging van portiers in een café in Breda in augustus en de mishandeling van twee mensen anderhalve week later in Rijsbergen.

‘Invallen hebben niets te maken met eerdere invallen’

De invallen in Tilburg zouden niets te maken hebben met de invallen van oktober. Thomas beklaagde zich destijds over de ‘overdreven politiemacht’ die toen werd ingezet. Van onnodig machtsvertoon is vandaagg volgens hem geen sprake.

‘Er is justitie veel aan gelegen onderzoek nu wel succesvol af te ronden’

NRC-redacteur Marcel Haenen over het onderzoek naar Satudarah:

“Het onderzoek naar de leden van de Satudarah motorclub in Tilburg richt zich op de handel in drugs. Een aantal leden van de motorclub is vanochtend aangehouden. Ook heeft de politie een inval gedaan bij een bedrijf in Tilburg dat limousines verhuurt. De eigenaren zijn eveneens leden van Satudarah.

De arrestaties zijn het resultaat van een langdurig onderzoek door de nationale recherche naar de activiteiten van vooraanstaande leden van motorclubs zoals Satudarah en de Hells Angels. Een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie beklemtoont dat niet de motorclubs als zodanig als verdacht worden aangemerkt. Vier jaar geleden werden de Hells Angels vervolgd als criminele organisatie, maar deze motorclub ging vrijuit wegens het gebruik van onrechtmatige opsporingsmethoden. Er is justitie nu veel aan gelegen het strafrechtelijk onderzoek wel succesvol af te ronden.”

    • Marije Willems