Hoogervorst: de euro is mislukt, een misgeboorte

Volgens oud-minister van Financiën Hans Hoogervorst is de euro mislukt. Dat zegt hij in een nog uit te zenden aflevering van tv-programma Andere Tijden. De voormalig minister en oud-chef van financiële waakhond AFM spreekt van „enorme problemen op de kapitaalmarkten en enorme risico’s die worden gelopen”. Hoogervorst noemt de euro ook nog een „misgeboorte”.

Gisteren werd de oud-minister gehoord door de parlementaire enquêtecommissie die de kredietcrisis onderzoekt. Daar noemde hij de crisis een „orgie van kredietverlening”. Hij doelde hiermee op het opbouwen van hoge schulden onder zowel banken, overheden als consumenten.

Andere Tijden onderzocht de invoering van de euro. Die verliep rommelig, zo schetsen ook andere geïnterviewden. In Maastricht spraken regeringsleiders in 1992 de criteria af die landen in 1997 moesten halen om toegelaten te worden tot de eurozone. Eenmaal binnen was er geen toezicht meer. Overtreders werden niet bestraft, afspraken niet nagekomen. Het was eigenlijk te vroeg om de euro in te voeren waardoor die nu is mislukt, zo meent Hoogervorst. (NRC)

Meer over de eurocrisis op Economie, pagina 10.