George is ziek, heel ziek

British singer George Michael poses for photographers before a news conference at the Royal Opera House in central London in this May 11, 2011 file photo. Michael has postponed a series of concerts after falling ill with pneumonia, his website said on November 23, 2011. REUTERS/Stefan Wermuth/Files (BRITAIN - Tags: ENTERTAINMENT HEADSHOT) REUTERS

Hoe gaat het werkelijk met George Michael? Want de berichten zijn tegenstrijdig. Volgens de internationale boulevardpers is de Britse zanger in levensgevaar, terwijl serieuze media hoopvoller berichten: zijn toestand is zorgelijk maar verbetert langzaam.

Feit: George Michael ligt sinds vorige week met een ernstige longziekte in een ziekenhuis in Wenen. Hij werd een paar uur voor zijn concert in Wenen opgenomen. Dit weekeinde, zeiden artsen in de Duitse krant Bild, was ‘cruciaal’ voor zijn genezing.

Intussen is ook bekend dat het een ernstige longziekte betreft – Michael lijdt aan Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS), een ziekte die de zuurstoftoevoer bemoeilijkt waardoor patiënten in ademnood komen. The Sun heeft saillante details. De ex-Wham!-zanger ligt ‘vastgebonden’ (met grote letters) in een ingevlogen hypermodern bed – waarvan de krant plaatjes toont en daarbij niet vergeet de kosten te melden (58.000 euro), voor een zogeheten TriaDyne Proventa-behandeling. De druk wordt van de longen gehaald door de patiënt in een hoek van 40 graden heen en weer te bewegen. Een ‘life-saving bed’, kopt de Britse Daily Mail. Een ‘wonderbed’, zegt The Sun.

Dat George Michael waarschijnlijk zijn zangstem verliest als gevolg van het apparaat dat lucht in en uit zijn longen pompt, houdt de wereldpers nu vooral bezig. „De druk zou zijn stembanden blijvend kunnen beschadigen”, hebben artsen gemeld. Kerst brengt de zieke zanger in elk geval door in het ziekenhuis. Zijn vriend, vader, zussen èn ex-vriend waken bij zijn bed, weten tabloids. En de Symphonica-toer? Die is geannuleerd.

    • Amanda Kuyper