Geen steun voor downloadverbod

Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen een verbod op het downloaden van films en muziek van illegale bronnen. Dat bleek vanmorgen tijdens de commissievergadering over auteursrecht, waar PVV, SP, D66, GroenLinks en CDA het voorstel van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) afwezen.

Er bestaan bezwaren tegen het ‘criminaliseren’ van internetters die af en toe een mp3’tje downloaden. Het kabinet houdt vast aan een afgeslankte versie van het voorstel; Teeven wil zijn plannen zo aanpassen dat particuliere internetters niet de dupe zullen worden. De vergadering krijgt een tweede termijn maar wanneer die plaatsvindt is nog niet bekend.

De entertainmentbranche wil graag een downloadverbod om via de rechter websites te laten blokkeren die geld verdienen met het verspreiden van illegaal gekopieerde bestanden. Alleen dan kunnen legale alternatieven renderen en krijgen kunstenaars hun geld, is de redenatie. In de praktijk is al wel een toename van het aantal legale online muziek- en videodiensten te zien, maar die leveren in Nederland relatief weinig geld op.

    • Marc Hijink