Gedicht voor een begripvolle Sint

Dag allerbeste en geachte Sint. Ik hoop dat u ’t niet onvergeeflijk vindt, Maar dit jaar ga ik stilletjes uw feestje voorbij. Geen borstplaat geen taaipop, geen noten voor mij. Het was namelijk niet een erg vrolijk jaar en daarom voelt het nu onnatuurlijk en raar, Om op 5 december grootscheeps uit te gaan pakken

Dag allerbeste en geachte Sint.

Ik hoop dat u ’t niet onvergeeflijk vindt,

Maar dit jaar ga ik stilletjes uw feestje voorbij.

Geen borstplaat geen taaipop, geen noten voor mij.

Het was namelijk niet een erg vrolijk jaar

en daarom voelt het nu onnatuurlijk en raar,

Om op 5 december grootscheeps uit te gaan pakken

met cadeaus, marsepein en snoepjes in zakken.

’t Zit zo, mijn vader, de beste rijmpiet aller tijden,

kwam in de herfst onverwacht te overlijden

En zonder hem zie ik op tegen die zo feestelijke dagen.

Ik hoop daar uw begrip voor te mogen vragen.

Gelukkig bent u, Sint, onsterfelijk en van alle tijden.

Volgend jaar beloof ik uw verjaarsfeest niet te vermijden.

Dan ben ik weer grootscheeps van de partij

met cadeaus en surprises en wat dies meer zij.

Dit jaar slechts een bescheiden familiair samenzijn

en ook de hapjes hou ik dit jaar liever klein (doch fijn).

Kook de aardappelen en maak er met de boter, de yoghurt en wat zout en peper puree van.

Doe het gezeefde bakmeel erbij, meng en kneed alles even goed en vorm er kleine balletjes van.

Leg deze op een met bakpapier bedekt bakblik en druk ze plat. Hou voor eenhapstaartjes het formaat van een poffer aan en een dikte van 1 centimeter.

Zet ze een half uur in de oven (180 graden). Draai de koekjes halverwege om, zodat ze aan beide zijden goudbruin worden.

Maak de room niet te lang van tevoren, want mierikswortel verliest (snel) z’n smaak.

Haal de schil van de wortel en rasp hem fijn. Begin met ongeveer twee eetlepels geraspte mierikswortel, u kunt altijd – naar smaak – meer toevoegen. Sprenkel er flink citroensap over en roer de crème fraîche en de mayonaise erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

Mocht u geen verse mierikswortel kunnen krijgen, gebruik dan een paar theelepels uit een potje.

Beleg de aardappelkoekjes als ze een beetje zijn afgekoeld met een plukje veldsla, leg er een stukje gerookte makreel op en tot slot een dotje mierikswortelroom.

Makreelhapjes

Voor ongeveer 15 eenhapstaartjes:

100 g zelfrijzend bakmeel

400 g aardappels

30 g boter

2 el dikke yoghurt

verse mierikswortel

2 el crème fraîche

1 el mayonaise

citroen

gerookte makreelfilet

veldsla

    • Roos Ouwehand