Regeerakkoord in België - formatie bijna afgerond

De zes onderhandelende partijen eerder deze week tijdens een persconferentie. Foto AFP / Dirk Waem

Een nieuwe Belgische regering is een flinke stap dichterbij gekomen. De Belgische formateur Elio Di Rupo en de zes onderhandelende partijen hebben vanavond rond 21 uur de onderhandelingen over een nieuwe regering afgerond, 535 dagen na de verkiezingen.

Morgen wordt het ontwerp-regeerakkoord van 185 bladzijden nog eens doorgenomen door de verschillende partijen. Daarna zou niets een nieuwe federale regering nog in de weg staan, meldt De Standaard.

Morgenmiddag komen de formateur en de zes onderhandelaars van de zes partijen nog een keer samen om definitief groen licht te geven aan de regering-Di Rupo I. Aankomend weekend moeten de zes partijen het regeerakkoord nog goedkeuren. Maandag zou België dan een nieuwe regering kunnen hebben.

In totaal zou de formatie dan 541 dagen geduurd hebben, een absoluut wereldrecord.

Vandaag nog een reeks akkoorden bereikt

De onderhandelaars sloten vandaag nog een reeks akkoorden, onder meer op het gebied van een strengere regulering van de banken en de financiële sector. Over het aantal ministerposten en de verdeling van de portefeuilles zouden nog geen knopen zijn doorgehakt.

Dit weekeinde werd een grote doorbraak geforceerd in de Belgische formatie. De partijen bereikten toen een akkoord over de begroting van de komende drie jaar en het doorvoeren van structurele sociaal-economische hervormingen.

Onderhandelingen in stroomversnelling na afwaardering

De politieke crisis die België al anderhalf jaar in een greep houdt, tastte de kredietwaardigheid van België dusdanig aan dat kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) vorige week vrijdag de waardering van het land verlaagde naar AA. Na die afwaardering raakten de onderhandelingen in Brussel in een stroomversnelling.

    • David Haakman