FNV boos na uitstel Nedcar

Mitsubishi stelt een besluit over voortzetting van de productie van auto’s bij Nedcar Nederland opnieuw uit. Het blijft daardoor onduidelijk of de werkgelegenheid voor de 1.500 werknemers van Nedcar na 2013 behouden blijft. Volgens de FNV wijt Mitsubishi het uitstel onder meer aan de eurocrisis en de rampen in Thailand en Japan.

Eind vorig jaar was al duidelijk dat Mitsubishi, na afbouw van de productie van de Colt, geen nieuwe automerken meer zou produceren in Born. Wel zou er gezocht worden naar alternatieven, waaronder het assembleren van autodelen, waardoor de werkgelegenheid bij Nedcar overeind zou blijven. De mogelijkheden daarvan zijn het afgelopen jaar onderzocht, evenals de mogelijkheid om andere autofabrikanten te laten produceren bij Nedcar.

Volgens FNV-bestuurder Henk van Rees is dat laatste alternatief alleen mogelijk als Mitsubishi gebruik blijft maken van de productielijnen van Nedcar. „Maar dat besluit is nu voor de derde keer uitgesteld op basis van flinterdunne argumenten, zoals de Japanse aardbeving. Het personeel verkeert nu, zo vlak voor de feestdagen, opnieuw in onzekerheid over hun baan.”

Van Rees: „Mitsubishi heeft toen de uitdrukkelijke bereidheid uitgesproken om Nedcar, waarvan ze eigenaar is, voor Europa te behouden.”